El Sincrotró ALBA és una infraestructura científica de tercera generació situada a Cerdanyola del Vallès (Barcelona) i és la més important de la zona del Mediterrani.

Es tracta d'un complex d'acceleradors d'electrons per produir llum de sincrotró, la qual permet visualitzar l'estructura atòmica i molecular dels materials i estudiar les seves propietats.

L'energia del feix d'electrons que es genera a l'ALBA és de 3 GeV i s'aconsegueix mitjançant la combinació d'un accelerador lineal (LINAC) i un propulsor de baixa emitància i màxima potència col·locat al mateix túnel que l'anell d'emmagatzematge. El Sincrotró ALBA té un perímetre de 270 metres i 17 trams rectes disponibles per a la instal·lació de dispositius d'inserció.

Actualment, l'ALBA disposa de deu línies de llum operatives, que comprenen tant els raigs X tous com els raigs X durs, i que es destinen principalment a les biociències, la matèria condensada (nanociència i propietats magnètiques i electròniques) i la ciència dels materials. Es troben en construcció quatre línies de llum més (fotoemissió de baixa energia i alta resolució angular per a materials complexos, microfocus per a cristal·lografia de proteïnes, absorció i difracció i tomografía de raigs X).

Aquesta gran infraestructura científica genera unes 6.000 hores de llum anualment i està disponible per oferir servei a més de 2.000 investigadors de la comunitat acadèmica i del sector industrial cada any. Des de 2012 allotja usuaris oficials procedents d'institucions de l'Estat espanyol (65%) i també d'altres països (35%).

L'ALBA està gestionat pel Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró (CELLS) i cofinançat a parts iguals per l'Administració espanyola i catalana.  Pertany a la xarxa de Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS), grans instal·lacions, recursos, equipaments i serveis, únics en el seu gènere, que estan dedicats a la recerca i desenvolupament tecnològic d'avantguarda i de màxima qualitat, així com a fomentar la transmissió, intercanvi i preservació del coneixement, la transferència de tecnologia i la innovació. 

IM-ALBA1

CELLS, declarada com a entitat sense ànim de lucre, és administrada concretament pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Secretaria d'Universitats i Investigació i té l'objectiu de donar suport en els seus estudis científics a centres educatius i de recerca de tot el món.

ALBA té un ferm compromís amb l'educació de les noves generacions, desenvolupant activitats de formació i donant suport acadèmic (veure'n més detalls). El seu ambiciós programa d'estudiants ofereix diferents tipus d'estances formatives de pràctiques per adquirir coneixements i habilitats en una àmplia varietat d'àrees científiques i tecnològiques. Aquest programa beneficia a estudiants universitaris de grau i màster així com alumnat de Formació Professional Dual. Altres subprogrames de formació acadèmica es dirigeixen a investigadors postdoctorals i predoctorals.

A més, ALBA dona suport en la docència, participant en assignatures de carreres i màsters de Universitat Autònoma de Barcelona o la Universitat Politècnica de Catalunya. En concret:

  • "Física d'Acceleradors", assignatura optativa de 4t curs del Grau en Física de la Universitat Autònoma de Barcelona. Guia docent
  • "Disseny d'un accelerador d'electrons", del bloc d'optatives "Projecte I" del Grau en Enginyeria en Tecnologies Industrials (GETI) a l'ETSEIB-UPC (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona). Guia docent
  • "Large Facilities", assignatura del Màster en Enginyeria Física (MEF) de l'ETSETB-UPC (Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona). Guia docent
  • "Electron Beam Applications", assignatura del Màster en Innovative & Interdisciplinary Engineering (MIIE) a l'EEBE-UPC (Escola d’Enginyeria de Barcelona Est). Guia docent
  • "Tècniques d'assaig no destructiu", assignatura del Màster en Enginyeria Nuclear (MEN) a l'ETSEIB-UPC (Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona). Guia docent

Altres activitats docents amb participació del personal del CELLS són: seminaris monogràfics sobre el Sincrotró ALBA i els experiments a les seves línies de llum, visites guiades a les instal·lacions i pràctiques d’estudiants de l'UPC als laboratoris del sincrotró. En el cas de la UAB, l'estret grau de col·laboració, unit a la proximitat geogràfica, fan que CELLS pertanyi al grup Esfera UAB-CEI.

L'ALBA és una infraestructura compromesa amb l'excel·lència científica i la millora del benestar i el progrés de la societat.
IM-ALBA
IM-Logo_ICTS