EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT VISITA EL SINCROTRÓ ALBA AMB UN FERM COMPROMÍS PER AL SEU FUTUR

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT VISITA EL SINCROTRÓ ALBA AMB UN FERM COMPROMÍS PER AL SEU FUTUR
Pere Aragonès, el President de la Generalitat de Catalunya, ha visitat les instal·lacions del Sincrotró ALBA, i ha anunciat l'adjudicació dels terrenys adjacents per a l'ampliació del projecte de renovació ALBA II.

IM_VisitPresidentAragones1  IM_VisitPresidentAragones2

Instantànies del President visitant l'àrea experimental del Sincrotró ALBA. A l'esquerra, davant de la línia de llum CIRCE. A la dreta, al costat de la impressionant nova instal·lació de la línia de llum MINERVA.

Cerdanyola del Vallès (Barcelona), 15 de desembre de 2022. Acompanyat pel Conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, i la directora del Sincrotró ALBA, Caterina Biscari, el President de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat l'àrea experimental d'ALBA i parlat amb alguns dels usuaris que feien experiments aquell dia. Els acompanyaven durant la visita el Director General de Recerca, Joan Gómez Pallarès, l'alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón, el rector de la UAB, Javier Lafuente, el director del Parc de l'Alba, Pere Solà, i el delegat territorial de Barcelona, Joan Borràs.

El president ha destacat el valor d'ALBA com "un dels grans actius científics de Catalunya i una eina de recerca excepcional".

Adjudicació de terrenys per al projecte ALBA II

En acabar la visita, el president, acompanyat pel Conseller i la directora d'ALBA, ha confirmat l'adjudicació dels terrenys adjacents a ALBA. "Els terrenys adjudicats pel Govern permetran duplicar la superfície actual del Sincrotró ALBA", ha dit el President en referència a les tres parcel·les annexes, en què tindran cabuda noves instal·lacions relacionades amb el projecte ALBA II. A més, és una oportunitat per al desenvolupament futur d'un pol científic i d'innovació en col·laboració amb altres institucions.

El projecte d'ALBA II preveu la substitució de l'accelerador d'ALBA, la construcció de tres noves línies de llum extra-llargues que s'ubicaran als nous terrenys, la modernització dels actuals instruments científics, el desenvolupament de la infraestructura per emmagatzemar i analitzar dades i, en general, la creació d'un instrument d'avantguarda que estarà a disposició, a partir del 2030, de la comunitat científica pública i privada per resoldre els reptes de la societat i avançar en el coneixement del món que ens envolta.

IM_VisitPresidentAragones3  IM_VisitPresidentAragones6

A l'esquerra, Montse Pont, cap de l'Oficina de Coordinació d'ALBA, explicant el funcionament dels acceleradors. A la dreta, Caterina Biscari mostra al president la ubicació exacta dels tres terrenys adjacents per al projecte ALBA II.

El projecte ALBA II

Amb ALBA II, el Sincrotró ALBA passarà a ser una font de llum de 4a generació, millorant extraordinàriament les seves capacitats analítiques. El nou feix serà molt més petit i brillant, cosa que es traduirà en més resolució, més coherència i possibilitat de fer experiments en menys temps. Serà extremadament útil per investigar desafiaments científics a l'àrea de les ciències de la vida, el desenvolupament de micro-xips o de noves fonts d'energia com a bateries.

El projecte preveu una inversió total de 120 milions d'euros en 8 anys, la Generalitat dels quals aportarà el 50%.

"Avui comença a caminar ALBA II, un sincrotró més modern, avançat i potent", ha dit el President. "Amb un sincrotró de 4a generació, la més avançada, ens permetrà fer un salt endavant en la investigació i avantguarda i ser més competitius a nivell internacional", ha finalitzat. 

IM_VisitPresidentAragones4  IM_VisitPresidentAragones5

A l'esquerra, el president parlant amb els usuaris de la línia de llum BOREAS. A la dreta, visitant el microscopi electrònic METCAM instal·lat al JEMCA (Joint Electron Microscopy Center at ALBA).

arxivat sota: ,