EL SINCROTRÓ ALBA APROPA LA CIÈNCIA A LA CIUTAT

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / EL SINCROTRÓ ALBA APROPA LA CIÈNCIA A LA CIUTAT
El divendres 25 de setembre es va celebrar la 10ª edició de la festa europea 'la Nit Europea de la Recerca' a Cerdanyola del Vallès. Prop de 650 persones van gaudir de les activitats de divulgació gratuïtes organitzades pel Sincrotró ALBA en commemoració de l'Any Internacional de la Llum.

Conèixer la llum i les seves propietats i descobrir què és el que anomenem "llum de sincrotró" i per a què serveix mentre juguem, veiem una obra de teatre o fem un experiment. Aquestes són algunes de les activitats que el Sincrotró ALBA va posar a l'abast de la ciutat de Cerdanyola del Vallès durant la celebració de La Nit Europea de la Recerca el passat divendres 25 de setembre a la tarda.

Unes 650 persones van acostar-se al Museu d'Art de la ciutat per conèixer investigadors i tècnics del Sincrotró qui els van explicar el funcionament i peculiaritats de la instal·lació. L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde de la ciutat, Carles Escolà, qui va destacar l'orgull que suposa per a Cerdanyola del Vallès acollir una instal·lació com ALBA. Per la seva banda, Caterina Biscari, directora d'ALBA, va remarcar la necessitat d'iniciatives com la Nit Europea de la Recerca per fer perdre la por a la ciència.

IM-ERN2015PostIM1 IM-ERN2015Post_IM2

Jocs i demostracions al jardí del museu. Al costat, el teatre d'ombres.

L'activitat es va iniciar amb una xocolatada popular, seguida de l'obra de teatre d'ombres "El flautista d'Hamelín", que va exhaurir les 140 localitats disponibles. Durant tot l'esdeveniment, hi havien demostracions i experiments, una exposició sobre com la llum de sincrotró ha millorat la recerca i un concurs de dibuix per als més petits.

L'objectiu d'aquesta celebració és mostrar quina és l'activitat i el dia a dia dels científics i científiques i apropar la ciència a la ciutadania. Enguany totes les activitats estaven relacionades amb l'Any Internacional de la Llum 2015.

La Nit Europea de la Recerca, una gran festa de divulgació de la ciència, es celebra cada any des de 2005 a més de 300 ciutats europees

IM-ERN2015Post_IM3 IM-ERN2015Post_IM4

El president de la Commissió Executiva de l'ALBA, Ramon Pascual, la directora de l'ALBA, Caterina Biscari, i l'alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà. Al costat, imatge d'una de les conferències.


Un projecte recolzat per la Comissió Europea

La Nit Europea de la Recerca està finançada en el marc del programa Horizon2020 de la Comissió Europea, en la qual participen catorze socis coordinats per la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la Universitat de Girona: BIOcomuniCA'T, el Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana (CENIEH) de Burgos, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, la Fundación Parque Científico y Tecnológico de Las Palmas de Gran Canaria, la Fundación Séneca de Murcia, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, la Junta de Castella i Lleó, el Museo de la Ciencia de Valladolid, el Sincrotró ALBA de Cerdanyola del Vallès i les universitats de Cantabria, Extremadura, Murcia i Oviedo. Les activitats realitzades per ALBA també compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i el Museu d'Art de la ciutat.

Per a les edicions del 2014 i 2015, el programa Horizon2020 ha destinat un total 8 milions d'euros a la celebració de la Nit Europea de Recerca que reparteix entre tots els organitzadors d'aquest esdeveniment. El projecte espanyol ha rebut 180.000 euros.

Programa de l'esdeveniment

Galeria fotogràfica

arxivat sota: ,