RENOVACIÓ DE LA LÍNIA DE LLUM NCD

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / RENOVACIÓ DE LA LÍNIA DE LLUM NCD
La línia de llum NCD, ara NCD-SWEET, dedicada a la dispersió de raigs X a angles baixos i alts (SAXS, WAXS) ofereix als usuaris més possibilitats experimentals i dades de major qualitat.

Cerdanyola del Vallès, 13 de març de 2018. La línia de llum de SAXS del Sincrotró ALBA ha realitzat una important renovació al 2017. Les millores de les tècniques experimentals SAXS i WAXS inclouen un nou monocromador, un nou detector de fotons (Pilatus 1M), una nova taula de mostres amb una plataforma de rotació addicional i una òptica del condicionament del feix amb microfocus i opcions de GISAXS (dispersió a baix angle amb incidència rasant).

El monocromador original de silici (111) en forma de doble cristall (MDC) ha estat reemplaçat per un de tipus monobloc amb tall en canal també de Si (111), millorant l'estabilitat del feix en la posició de la mostra fins a 0,9% i 0,4% de la mida del feix horitzontal i verticalment, respectivament

IM-NCDUpgradeTable1

Figura 1:  Paràmetres de zoom de la càmera a l'eix.

Les lents de beril·li poden col·locar-se en el feix en qüestió de minuts, sota demanda. La mida del feix a la mostra és 2.6 x 2.5 µm2 (H x V) a 12.4keV i el corresponent fluxe és de 2.8 1011 ph/s a 150 mA.

IM-NCDUpgradeFig1

Figura 2: Perfil del feix vertical amb les lents de beril·li en el feix (la unitat de l'eix horitzontal és mm). El gràfic és la derivada d'un escaneig en la vora al llarg de la direcció vertical. El perfil del feix horitzontal també mostra una forma gaussiana.

S'ha instal·lat una de disseny i producció pròpies. Té una alta resolució: 0.39 µm en el moviment vertical i 0.54 μrad en inclinació en la direcció del feix. Tanmateix, pot aguantar un pes de màxim 100 kg. A més, hi ha tres taules porta-mostres amb resolució millorada que ofereixen un major grau de flexibilitat en la col·locació de la mostra.

La línia de llum NCD-SWEET actualment adquireix dades SAXS / WAXS simultàniament. S'ha instal·lat un nou detector de SAXS (Pilatus1M) de l'empresa suïssa Dectris que arriba a un màxim de 25 imatges per segon i 20 bits per pixel.

 IM-NCDUpgradeTable2

Figura 3: Fotografies dels detectors SAXS i WAXS en la línia de llum NCD-SWEET, (esquerra i dreta, respectivament). Enmig, imatge d'un polímer obtingut amb el detector Pilatus.

Una nova tècnica està ara disponible en la línia, GISAXS (dispersió a baixos angles en incidència rasant). El primer test, realitzat al desembre de 2017, va donar excel·lents resultats. Aquesta tècnica s'obrirà a usuaris acadèmics en la convocatòria 2018-II.

IM-NCDUpgradeTable3

Figura 4: Dades recollides en dues mostres durant el test realitzat al desembre de 2017. L'escala de color és logarítima, d'1 a 3000 (esquerra) i 100000 recomptes (dreta). 


L'adquisició i reducció de dades a NCD-SWEET és automàtica i disposa d'una interfície d'usuari amigable i intuitiva. La plataforma Sardana, desenvolupada en Python, permet  els usuaris un maneig complet i automàtic de la línia en remot, així com una fàcil instal·lació d'entorns experimentals externs durant els experiments. Per a  la reducció de dades en línia durant l'adquisició, s'utilitza una interfície d'usuari desenvolupada a l'ALBA que que utilitza PyFAI (ESRF, Grenoble).

IM-NCDUpgradeFig4

Figura 5: Imatge del monitor de dades per SAXS i WAXS durant la recopilació de dades. 

IM-FEDERLogo400px

Aquest projecte ha estat cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) dins del Programa Operatiu de Creixement Intel·ligent 2014-2020.

arxivat sota: