Conferencia part de l'exposició Quàntica del CCCB

Investigació en materials i superfícies

Una sessió on es presenten les línies de recerca del Sincotró Alba que utilitzen els principis quàntics, i dos experiments que s'hi duen a terme, com a exemple de les possibilitats que té en aquest àmbit.

L’efecte fotoelèctric, l’espín dels electrons i el magnetisme al sincrotró Alba

Al Sincrotró ALBA, la mecànica quàntica està a l’ordre del dia. Des del moment en què es produeix la llum de sincrotró fins quan s’utilitza als experiments. La llum de sincrotró està formada per fotons de diverses energies.Quan un fotó amb spin i un electró es troben, la interacció és diferent si giren igual o en sentits oposats. Aquesta diferència es fa sevir per entendre com estan fets i funcionen els materials magnètics, una àrea de recerca molt activa a l’ALBA que té en els fenòmens quàntics la clau per entendre els resultats dels experiments.

A càrrec de Salvador Ferrer, científic adjunt a la direcció del Sincrotró ALBA

Com descriu la realitat la mecànica quàntica: electrons i fotons

Com es mou un electró en un sòlid? Com es mou una ona o una partícula? Avui la teoria de la mecànica quàntica descriu la natura a escales atòmiques i subatòmiques amb un grau de perfecció extraordinari. Veurem com aquest coneixement es pot obtenir quan fem interactuar fotons en l’espectre de raigs X de radiació de sincrotró amb els electrons d’un material. I en aquest viatge podrem entendre millor com la mecànica quàntica descriu la realitat física del món i com es pot aprofitar aquest coneixement per a aplicacions pràctiques.

A càrrec de Gervasi Herranz, investigador de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona ICMAB-CSIC, Campus de la UAB.

H2O: una molècula discreta

La Natura ens meravella amb un espectacle fascinant on hi participen multitud d’objectes amb estructures, formes, moviments i colors diversos, que copsem amb la nostra visió macroscòpica del món. Però totes aquestes propietats deriven del món microscòpic, invisible pels nostres ulls, i que està descrit per la Mecànica Quàntica. Un exemple el trobem al gel i la seva familiar simetria hexagonal. Aquesta estructura molecular explica també algunes de les seves propietats com l’alt punt d’ebullició o la sorprenent tensió superficial de l’aigua líquida. Al Sincrotró ALBA estudiem l’estructura electrònica de l’aigua i ho analitzarem d’una manera breu i entenedora. Però l’aigua encara ens amaga molts misteris que la Quàntica ens ajudarà a resoldre.

A càrrec de Jordi Fraxedas, investigador de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), CSIC i BIST, Campus de la UAB.