Sincrotró ALBA
En una cerimònia al Palau de la Generalitat, va tenir lloc ahir un acte d'homenatge a Ramon Pascual, president de la Comissió Executiva del Sincrotró ALBA des del 2003 al 2016 i promotor del projecte.
Un centenar de persones va participar en l’acte, organitzat per la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu d'homenatjar la figura de Ramon Pascual, físic que va promoure als anys 90 la construcció del Sincrotró ALBA i president de la seva Comissió Executiva del 2003 al 2016.
Va comptar amb la participació del conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Jordi Baiget, qui va agrair la feina i dedicació de Ramon Pascual per dur a terme el projecte. Per la seva banda, la secretària d'estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació del govern d'Espanya, Carmen Vela, va destacar la importància del Sincrotró ALBA com a estructura científica singular que permet fer avançar i internacionalitzar la ciència i la tecnologia espanyoles. La directora del Sincrotró ALBA, Caterina Biscari, va fer esment a la perseverança, rigor i generositat en la manera de treballar de Ramon Pascual. Andreu Mas-Colell va posar en context la història del projecte i Anna Pascual, filla de l'homenatjat, va explicar als participants el què ha suposat aquest projecte per a la seva família. També hi va participar a l'acte el director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, Francesc Subirada. Ramon Pascual va rebre un petit obsequi i va agrair l'acte, tot emfatitzant en el potencial de creixement de la instal·lació i les seves necessitats per continuar donant servei als més de 1.000 usuaris que la visiten cada any. Entre els assistents, hi figuraven personalitats del món científic i acadèmic, representat per diversos rectors, directors de centres de recerca de Catalunya i d'Espanya, membres de la direcció del Sincrotró ALBA i una representació del personal més antic de la instal·lació.
Ramon Pascual de Sans (Barcelona, 1942) va estudiar física a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar l'any 1963. L'any 1969 va obtenir el seu doctorat a la Universitat de València. Especialitzat en mecànica quàntica i teoria de partícules elementals, ha estat catedràtic de física a la Universitat de Saragossa, la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat Autònoma de Barcelona, on també va ser rector del 1986 al 1990. Ha rebut diverses condecoracions com el premi Narcís Monturiol al 1991, la Creu de Sant Jordi al 2011 o la Encomienda de Alfonso X El Sabio aquest 2016. En l'actualitat, continua vinculat al Sincrotró ALBA, així com a l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE) de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la que és professor emèrit, i presideix la Reial Acadèmica de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) des del 2010.
Fotografia de grup a les escales del Palau de la Generalitat.