MIRAS està dedicada a la micro-espectroscòpia d'infraroig. Investigadores de l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC) usaran la llum d'infraroig generada al Sincrotró ALBA per analitzar la penetració i distribució de sistemes lipídics en les diferents capes de la pell. Els resultats d'aquest estudi contribuiran a la millora del tractament de les disfuncions cutànies, poden ser aplicats en l'àmbit de la dermatologia i la cosmètica.

Del 12 al 16 d'octubre de 2016, el Sincrotró ALBA acull els primers usuaris oficials en la seva vuitena línia de llum, . Dedicada a la micro-espectroscòpia d'infraroig, aquest nou laboratori de llum està disponible a la comunitat científica per realitzar experiments en àmbits diversos com la ciència de materials, la biologia i biomedicina, la geologia, el patrimoni cultural o el medi ambient, entre altres.

Aquesta nova eina permet detectar i quantificar les molècules així com la seva distribució espacial. Per tant, és clau per definir la composició química dels materials a nivell molecular.

MIRAS és la primera línia de llum del Sincrotró ALBA que s'ha posat en marxa després de la seva inauguració amb les set línies de llum inicials. Va començar la seva construcció en 2014 i, després de la instal·lació dels seus components al túnel d'accelerador i en la línia de llum, va començar a realitzar els primers experiments de prova a mitjans de 2016.

L'experiment que s'inicia demà és el primer dels que anirà acollint aquesta línia de llum en 2016, així com en la primera meitat de 2017 (l'avaluació d'experiments està sent realitzada actualment).

Un mapa químic de la pell

Durant 120 hores, un grup d'investigadors de l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC) utilitzaran la línia de llum MIRAS per a realitzar un experiment que analitza com s'integren en les diferents capes de la pell sistemes lipídics que han generat els investigadors.

Per a això, el feix de llum infraroja es focalitzarà sobre les mostres de pell. De la interacció llum-pell, s'obtindran espectres i imatges de la distribució espacial dels diferents compostos. Gràcies a la gran resolució i brillantor de la llum de sincrotró, podran definir la localització d'aquests sistemes lipídics dins de la pell, generant un mapa químic de la mostra, on es podrà observar el nivell de penetració d'aquests sistemes.

Conèixer la localització i eficàcia d'aquests sistemes lipídics en el teixit cutani permetrà transportar principis actius (de tipus farmacològic o cosmètic) fins a les diferents capes de la pell on han de realitzar la seva activitat.

A l'esquerra, Olga López de l'IQAC-CSIC examinant un dels espectres obtinguts. A la dreta, foto de grup de les investigadores usuàries acompanyades del responsable de la línia de llum, Ibraheem Yousef.