Sincrotró ALBA
Al Sincrotró ALBA es van realitzar experiments de difracció de raigs X a la línia de llum MSPD. Els resultats s'han publicat recentment a la revista científica Nature Communications.
Un grup d'investigadores ha desenvolupat una tecnologia que permet crear hidrats de metà artificials utilitzant materials de carbó activat com a nano-reactors. El principal avantatge d'aquesta troballa és que s'ha pogut reduir a minuts un procés que a la natura necessita de temps molt llargs.
Al laboratori de la Universitat d'Alacant, es va dur a terme la síntesi i anàlisis del material que, posteriorment, es va analitzar al laboratori Rutherford Appleton (Oxford, Reino Unido) – mitjançant dispersió de neutrons- i al Sincrotró ALBA – mitjançant difracció de raigs X a la línia de llum Material Science Powder Diffraction (MSPD) -. Els estudis van confirmar la confirmació dels hidrats de metà i van permetre obtenir l'estructura dels nanocristalls sintetitzats.
Els resultats d'aquesta recerca obren una nova via per utilitzar combustibles com el gas natural en substitució de la gasolina o el dièsel. També poden ser d'utilitat per al transport del gas natural a grans distàncies donada la seva elevada densitat energètica i la seva estabilitat a temperatures superiors al gas natura líquid.
En aquesta investigació, liderada pel Laboratori de Materials Avançats de la Universidad de Alicante, ha participat l'Instituto de Tecnología Química (ITQ-UPV-CSIC), l'Oak Ridge National Laboratory (USA), l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), el Research Center for Exotic Nanocarbons (Japó) i el Sincrotró ALBA.
Enllaç web Universidad de Alicante
Estructura de l'hidrat de metà. Wikipedia