Sincrotró ALBA
El 2015 es va celebrar l'Any Internacional de la Llum i les Tecnologies basades en aquesta, una festivitat que des d'aleshores s'ha convertit en una esperada tradició anual cada 16 de maig.
Cerdanyola del Vallès, 16 de maig de 2021
Si bé el 2020 ha posat en relleu la importància de la comunicació científica per conscienciar el públic que la ciència i la tecnologia “proporcionen la comprensió de les pandèmies i de les mesures preventives, els tractaments i les eines de diagnòstic per contrarestar-les”, aquest 2021, el Dia Internacional de la Llum promou una “millora dels mitjans de divulgació i interacció entre ciència i societat”. A més, s’ha creat una campanya que busca, amb la signatura del compromís Trust Science, el suport, l'expressió i la confiança del públic envers el procés científic, l'evidència científica i els i les professionals per poder encarar els desafiaments i “millorar la qualitat de vida”.
Il·luminar el camí de la recerca de la COVID-19
L'aplicació de la llum abraça disciplines com la medicina, les comunicacions, la producció d'energia, l’agricultura, la biologia, l'astronomia, així com l'art, la cultura o el desenvolupament sostenible i l'acció climàtica. En el camp de la medicina, a partir de 2020, s'han destinat recursos per entendre i aportar solucions envers l’afectació del coronavirus COVID-19. La llum d'ALBA està contribuint, amb un mode d'accés específic, oferint les seves eines d'anàlisi per trobar noves solucions contra aquesta malaltia.
La llum com a eix central de la divulgació
El Sincrotró ALBA també propaga la motivació i la curiositat pel saber i la promoció de les carreres STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) entre infants, a través del projecte educatiu online Missió ALBA. Enguany, 9.500 alumnes de 5è i 6è de primària de tota Espanya han realitzat les missions “Fes visible l’invisible” i “Descobreix el poder de la llum”. Per mitjà d’aquests projectes, les escoles n'extreuen conclusions científiques amb el seguiment de l'equip investigador d'ALBA que hi està involucrat. Per celebrar el Dia Internacional de la Llum, també han organitzat un concurs de fotografies sobre la llum. Mostrem aquí alguns exemples.
A l'esquerra, imatge de l'escola Mas Rampinyó (Montcada i Reixac). A la dreta, imatge de l'escola El Vallín (Piedras Blancas, Asturias).
Perspectiva de futur del potencial lumínic d’ALBA
La conferència “La llum d’ALBA al servei de la societat” a càrrec de la directora del Sincrotró ALBA, Caterina Biscari, va posar en relleu “el motor d’innovació que és ALBA”. A part de fer la transició cap a ALBA II per engrandir les possibilitats d’anàlisi d’una font de tercera generació a una de quarta -actualment només n’hi ha tres al món- amb un augment de la brillantor, és a dir, del nombre de fotons que arriben a la mostra analitzada per obtenir-ne més informació, s’obtindran noves línies de llum i tècniques instrumentals de sincrotró com, entre d’altres, l’adquisició d’un microscopi més avançat. ALBA, “com un instrument compromés amb la llei del canvi climàtic aprovada recentment”, advoca pel desenvolupament de tecnologia compatible amb la sostenibilitat del planeta, un objectiu més assolible amb el canvi qualitatiu que proporcionarà aquest salt també tecnològic. Així doncs, juntament amb la construcció del nou centre ASTIP destinat a materials complexos, a les ciències de la vida i al treball de petites i mitjanes empreses, s’obre un nou camí de la llum per escriure.