Sincrotró ALBA
De l'11 al 15 d'abril, més de 450 investigadors (incloent representants de l'ALBA), líders d'empreses d'alta tecnologia, universitats i centres de recerca s'han reunit a Roma (Itàlia) per a revisar com progressa l'estudi del Futur Col·lisionador Circular (FCC) per a la nova era post-LHC.
L'estudi va néixer al 2014 com a resposta a la demanda de l'Estratègia Europea per a la Física de Partícules. L'estudi agrupa avui dia 74 institucions de 26 països i està coordinat pel CERN. La representació espanyola, a banda del Sincrotró ALBA, inclou el CIEMAT
i l'Institut de Física Corpuscular (IFIC,CSIC-UV). La Unió Europea recolza l'activitat a través del projecte EuroCirCol Horizon 2020.
El rol del Sincrotró ALBA en aquest projecte és contribuir en vàries de les tasques plantejades en la proposta, específicament en les tasques de gestió, amb l'amplia experiència en la gestió del desenvolupament d'acceleradors i organització d'esdeveniments internacionals, i en el disseny de buit emprant el coneixement dels sistemes de buit sota altes càrregues tèrmiques causades per la radiació sincrotró. En aquesta última tasca una estudiant de doctorat realitza
a ALBA el seu treball de tesi en estreta col·laboració amb experts del CERN.
Francis Pérez
, cap de la divisió d'Acceleradors de l'ALBA, va donar una xerrada sobre els estudis de buit i el repte tecnològic que suposan per al FCC. L'equip que lidera aquest projecte va proposar un nou concepte de recobriment per a la cambra de buit per on viatja el feix que cumpleix els elevats requisits de buit i aporta nous avantatges. El disseny preliminar s'ha provat tant mecànica com tèrmicament a la vegada que també s'han desenvolupat simulacions de densitat de gasos. El primer prototip ja està preparat i està previst que es construeixi una versió de dos metres de llargada a finals de 2016.
La col·laboració mundial del FCC haurà finalitzat un Disseny Conceptual al 2019, quan s'hagi de prendre una decisió sobre la nova estratègia a seguir per crear una infraestructura científica per a la física de partícules que serveixi a la comunitat científica durant el segle XXI.
La FCC Week té lloc a l'Auditori de Roma amb la presència de la directora general del CERN Fabiola Gianotti, el president de l'INFN Fernando Ferroni, els físics Michelangelo Mangano y Guido Tonelli, l'anterior director de recerca del CERN Sergio Bertolucci, l'economista Massimo Florio i el vicepresident de l'INFN Antonio Zoccoli. La trobada compta amb el suport del president de la República italiana, remarcant la importància d'Itàlia en la seva dilatada contribució acadèmica i tecnològica a la ciència.
Més informació: http://fccw2016.web.cern.ch/fccw2016/webkit/index.html
Segueix-lo en directe: http://fccw2016.web.cern.ch/fccw2016/webcast.html
Xarxes socials:http://fccw2016.web.cern.ch/fccw2016/follow-us.html