3Sbar (Estructura i Espectroscòpia de Superfície a 1 bar) és el nom de la propera línia de llum que construirà el Sincrotró ALBA. Servirà en gran mesura per fer experiments que ajudin a protegir el medi ambient. Serà un instrument únic al món que proporcionarà detalls sense precedents per comprendre processos fonamentals en les reaccions catalítiques. El projecte, finançat pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència en el marc dels fons europeus NextGenerationEU, entrarà en funcionament el 2026.

El projecte 3Sbar ha estat elegit com la 14a línia de llum del Sincrotró ALBA. Permet realitzar experiments simultanis de fotoemissió i difracció de raigs X de superfície a pressions de gas d'1 bar.

Aquesta nova línia de llum serà clau per comprendre la correlació entre les reaccions químiques i els canvis estructurals a pressions atmosfèriques, cosa que representa un pas endavant a la investigació fonamental en química de superfícies i catàlisi. Permetrà obtenir un coneixement profund dels processos bàsics que determinen l'eficiència dels catalitzadors sota pressions operatives industrials.

3Sbar serà de gran utilitat per protegir el medi ambient, ajudant a resoldre reptes com la reducció del CO2, el tractament d’aigües residuals, el desenvolupament de processos catalítics industrials respectuosos amb el medi ambient o el reciclatge de gasos d’efecte hivernacle.

La línia de llum, adaptable a molts entorns de mostra diferents, servirà una àmplia comunitat d’usuaris a nivell nacional i internacional, tant del món acadèmic com industrial.

El cost estimat és de 9 milions d'euros, que han estat concedits pel Ministeri de Ciència i Innovació a través del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència (MRR) del Programa NextGenerationEU. Cobreixen la construcció i el personal necessari per dissenyar i posar en marxa aquesta línia de llum. Ara hi ha dos places obertes per contractar personal científic. El disseny detallat de la línia de llum comença ara, s'espera que la construcció finalitzi el 2025 i que entri en funcionament el 2026.

El cas científic del projecte i el seu disseny conceptual ha estat elaborat pel professor Enrique Ortega (Universitat del País Basc), el Dr. Xavier Torrelles (Institut de Ciència de Materials de Barcelona, CSIC) i el Dr. Eduardo Solano (), amb el suport i la col·laboració de nombrosos membres de l'ALBA de les divisions d'Experiments, Acceleradors, Computació i Enginyeria.

La selecció del projecte és el pas final d'un procés de discussió interna i interacció amb la comunitat d'usuaris, que han ofert diverses propostes d'alt nivell, considerades candidates per a futures línies de llum. El Sincrotró ALBA agraeix a tota la comunitat i, en particular, al Comitè Científic Assessor i al Panell de Revisió d'Instrumentació, un comitè científic ad-hoc, que han ajudat en l'avaluació final i la presa de decisions.

"Cada nova línia de llum obre finestres noves per comprendre la complexitat del món que ens envolta. Amb 3Sbar, el Sincrotró ALBA estarà a l'avantguarda de la ciència de la catàlisi, construint un instrument científic únic amb fortes capacitats per preservar el nostre medi ambient", diu Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA.

Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. El Sincrotró ALBA forma part de la xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i ha rebut suport a través del projecte FCT-20-15798.