Sincrotró ALBA
La matinada del 29 d'octubre la xarxa de monitors de posició del complex d'acceleradors d'ALBA va detectar l'activitat sísmica que va tenir lloc a la comarca de l'Alt Empordà i va corregir els seus valors restablint la posició del feix.
La xarxa de monitors de posició, que mesura la situació del feix d'electrons a l'accelerador de forma contínua a una velocitat de 5.000 vegades per segon (5 kHz), va detectar un moviment sobtat del feix d'electrons a la 01:38 que es correspon al terratrèmol ocorregut a l'Alt Empordà un minut abans. El terratrèmol de 4.3 graus a l'escala de Richter va generar oscil·lacions del feix de fins a 800 nanòmetres pic a pic.
Això és possible gràcies a l'alta estabilitat del feix d'electrons generat a ALBA. En condicions normals, presenta unes oscil·lacions per sota de 100 nanòmetres (una milmil·lionéssima de metre) de pic a pic gràcies al sistema de retroalimentació actiu que manté la trajectòria dels electrons i, per tant, la posició del feix de llum de sincrotró fix. Aquest sistema de retroalimentació actiu que funciona a 5 kHz es va posar en marxa al Sincrotró ALBA al maig del 2014, incrementant en un factor 10 l'estabilitat del feix de fotons que arriba a la mostra.
A mitjans de setembre, tot i estar a 11.000 km de distància, les instal·lacions del Sincrotró ALBA també van registrar el terratrèmol que va tenir lloc a Xile. El senyal es va detectar aproximadament a les 2 de la matinada, una hora després de que es registrés el terratrèmol a Xile. Aquest és el temps que van trigar les ones sísmiques a propagar-se per l'interior de la Terra des de Xile fins al Sincrotró ALBA.
La gràfica mostra les oscil·lacions observades en el feix d'electrons tant la darrera nit (traça blava) com les degudes al terratrèmol de Xile (traça verda).