Sincrotró ALBA
Ha tingut lloc la primera reunió del comitè encarregat de promoure activitats per celebrar l'Any Internacional de la Llum a Espanya.
El 23 de desembre de 2013 la UNESCO va declarar l'any 2015 com l'Any Internacional de la Llum. El propòsit d'aquest nomenament és demostrar a la societat com la ciència i les tecnologies basades en la llum milloren la qualitat de vida de les persones. Durant l'any 2015, s'organitzaran nombroses activitats de divulgació científica per destacar la importància de la ciència i de les tecnologies basades en la llum en àmbits com la salut, les comunicacions, l'economia, el medi ambient o la societat.
Amb l'objectiu de desenvolupar un programa d'esdeveniments per celebrar l'Any Internacional de la Llum a Espanya s'ha constituït al Sincrotró ALBA un comitè que promourà i coordinarà diferents activitats de divulgació a tot el país. Presidit per la catedràtica María Josefa Yzuel de la Universitat Autònoma de Barcelona, el comitè pretén "ensenyar a la societat el paper que juga la llum a la seva vida quotidiana i, sobretot, contribuir a una millor educació i coneixement de les tecnologies basades en la llum".
Un esdeveniment per i amb la societat
Apropar a la societat les utilitats i els beneficis que la llum i les tecnologies basades en ella aporten a la vida diària dels éssers humans. Aquest és l'objectiu principal de les activitats que s'organitzaran en diferents punts d' Espanya al llarg de 2015. Des de ponències i debats a càrrec de científics destacats a experiments i jocs destinats a fomentar l'interès dels més joves, passant per les aplicacions mòbils o exposicions.
Les activitats s'iniciaran a començaments de 2015 i involucraran a nombroses entitats: universitats, centres de recerca, instituts de secundària, escoles, museus, etc.
Comitè multidisciplinari
El comitè espanyol per a la celebració de l'Any Internacional de la Llum està constituït per membres procedents de l'àmbit acadèmic i industrial, que engloben àrees de coneixement multidisciplinàries pròpies de l'ampli ventall de camps en els que la llum intervé: física, comunicacions i GPS, medi ambient o patrimoni cultural i manifestacions artístiques.
Els membres del comitè espanyol per a la celebració de l'Any Internacional de la Llum són:
- Dra. Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA
- Prof. María Luisa Calvo, catedràtica de la Universidad Complutense de Madrid (UCM) i vicepresidenta de la Real Sociedad Española de Física (RSEF)
- Dr. Joaquín Campos, director de l'Instituto de Óptica del CSIC
- Prof. Alberto Galindo, president de l'Academia de Ciencias Exactas Físicas y Naturales de Madrid (RAC)
- Dr. Gastón García, subdirector del Sincrotró ALBA
- Prof. Luis Roso, catedràtico de la Universidad de Salamanca i director del Centro de Láseres Pulsados (CLPU)
- Prof. Lluís Torner, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya i director de l'Institut de Cièncias Fotòniques (ICFO)
- Prof. Santiago Vallmitjana, catedràtic de la Universitat de Barcelona (UB) i president de la Sociedad Española de Óptica (SEDOPTICA)
- Prof. María Josefa Yzuel, catedràtica emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i acadèmica de la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona (RACAB)
- el Comité Español de Iluminación (CEISP)
- el Southern European Cluster in Photonics and Optics (SECPhO).
Més informació: www.light2015.org
Imatge dels assistents a la primera reunió del Comitè Espanyol per a la celebració de l'Any Internacional de la Llum. D'esquerra a dreta, Luis Roso (CLPU), Lluís Torner (ICFO), Mariona Pedrós i Vaclovas Radvilas (SECPhO), Maria Josefa Yzuel (UAB i RACAB), José Ignacio Fernández Vera (FECYT), Caterina Biscari (ALBA), Joan R. Sarroca (CEISP), Santiago Vallmitjana (UB i SEDOPTICA), Joaquín Campos (IO- CSIC), Mª Luisa Calvo (UCM i RSEF) i Gastón García (ALBA).