Les classes de 5è i 6è de primària que vulguin participar a la quarta edició de Missió ALBA ja es poden apuntar a www.missioalba.cat. Enguany s’ofereixen 500 places per docents, després dels bons resultats en les edicions anteriors d’aquest projecte educatiu del Sincrotró ALBA, que l’any passat va comptar amb 10.000 alumnes de tota Espanya. A través dels experiments proposats pel personal d’ALBA, nens i nenes entren dins el món de la investigació i treballen la ciència relacionada amb el Sincrotró.

Registra ja la teva escola!

Cerdanyola del Vallès, 8 de setembre de 2021

Missió ALBA està a punt per començar la seva quarta edició. El consolidat projecte educatiu del Sincrotró ALBA, l’única font de llum de sincrotró d’Espanya, espera arribar aquest curs 21-22 als 500 docents inscrits, que podran participar amb les seves classes de 5è i 6è de forma totalment gratuïta. Missió ALBA es desenvolupa a través d’internet per eliminar barreres geogràfiques, els seus continguts estan relacionats amb la ciència del Sincrotró i responen a les exigències del currículumoficial per aquesta etapa educativa. Està disponible en català, anglès, castellà, eusquera i gallec. Com a novetat, aquest curs s’ha incorporat una guia didàctica per a l’adaptació del projecte per Centres d’Educació Especial i alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu. El registre estarà disponible fins el 26 d’octubre i la missió començarà el mes de novembre.

Missió ALBA ofereix un desafiament científic al sincrotró: una missió de quatre etapes que les escoles hauran de resoldre al llarg del curs. Poden escollir entre dos reptes: "Fes visible l'invisible" o "Descobreix el poder de la llum". El primer proposa quatre experiments relacionats amb la matèria, la força, l’energia i la llum. El segon, més interdisciplinar, es centra en les propietats de la llum i com aquesta ens serveix per veure-hi, per conèixer les propietats dels materials, per crear solucions tècniques a qüestions de la vida quotidiana o per fer art, fins i tot.

Enguany es preveu que uns 15.000 alumnes de tota Espanya resolguin aquests reptes plantejats pels membres del personal de l’ALBA a través de la plataforma virtual. Experimentant a l’aula i seguint les instruccions de l’equip del Sincrotró, els joves trobaran la resposta científica al repte, fins a completar tota la missió. Segons els mateixos alumnes “són reptes senzills que en realitat t’ensenyen moltes coses complicades, a la vegada que t’ho passes bé experimentant amb els companys”.

També els docents valoren positivament Missió ALBA, sent “una manera diferent, estimulant i motivadora de presentar la ciència” que “ens aporta recursos i seguretat a l’hora de fer experiments a l’aula” i “permet entrar en contacte amb personal científic de forma propera”.

Equips de tota Espanya estaran intentant resoldre la missió al mateix temps. Entre tots els que ho aconsegueixin se sortejaran premis com samarretes de Missió ALBA i videoconferències amb l’equip del Sincrotró que els ha animat a experimentar.

A més a més, la missió es clausura amb un directe a través de Youtube on tots els participants tenen l’oportunitat de xatejar en directe amb el personal d’ALBA i preguntar-los el que vulguin. Aquest colofó final es va incorporar des de la 2a edició, marcada principalment pel tancament de les escoles degut a la pandèmia, i va tenir molt bona acollida per aconseguir connectar la canalla amb el món real de la recerca. D’aquesta manera, Missió ALBA transmet una visió propera i positiva de la ciència.

Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. El Sincrotró ALBA forma part de la xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i ha rebut suport a través del projecte FCT-20-15798.