Sincrotró ALBA
La nova línia de llum del Sincrotró ALBA, dedicada a la tècnica ARPES, està realitzant el seu primer experiment oficial. Un grup de recerca del DIPC-Donostia està analitzant l'estructura electrònica d'un material 2D per al seu ús en espintrònica i emmagatzematge de dades.
LOREA és la novena línia de llum del Sincrotró ALBA. Està dedicada a l'estudi de l'estructura electrònica dels sòlids mitjançant la tècnica ARPES (espectroscòpia de fotoemissió d'alta resolució d'angle resolt). Aquesta nova línia de llum és una eina molt poderosa per a la comunitat científica especialitzada en la investigació de materials quàntics.
Després del període de construcció i posada en marxa, LOREA ja està plenament operativa i ha rebut aquesta setmana als seus primers usuaris oficials. Són un grup de recerca del Donostia International Physics Center (DIPC), liderat per l'investigador Santiago Blanco.
El grup de recerca està analitzant l'estructura electrònica d'un prometedor material 2D, basat en vanadi i seleni(II) (VSe2), amb grans possibilitats per a l'espintrònica i l'emmagatzematge de dades. Aquest compost presenta ones de densitat de càrrega (CDW), el que significa que els electrons s'ordenen generant ones periòdiques en la superfície de Fermi. "Volem comprovar l'efecte del desordre estructural en l'estructura de la banda, ja que hi ha literatura científica que reporta que la supressió de l'efecte CDW pot convertir el material en magnètic i, per tant, útil per l'espintrònica i l'emmagatzematge de dades, per exemple", diu Santiago Blanco.
Utilitzant la línia de llum LOREA (lorea significa flor en basc), Santiago i els seus estudiants (una d'elles anomenada també Lorea) està obtenint espectres d'alta resolució amb forma de flor d'aquest compost per comprendre la física que hi ha darrere. "Amb aquesta nova tècnica a ALBA, els usuaris poden tenir accés a un major rang d'energies, una major intensitat i la possibilitat de variar l'energia i la polarització per comprendre les propietats electròniques i magnètiques d'aquests materials avançats", diu Massimo Tallarida, científic responsable de la línia de llum LOREA.
El projecte està co-finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) dins el marc del programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.
Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. El Sincrotró ALBA forma part de la xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i ha rebut suport a través del projecte FCT-20-15798.