Sincrotró ALBA
Els dies 29 i 30 de novembre es va celebrar al Sincrotró ALBA la reunió de la comunitat MXCuBE (de l'anglès Macromolecular Crystallography Customized Beamline Environment). A la trobada van participar al voltant de 70 assistents de diferents sincrotrons i altres instal·lacions internacionals per parlar sobre els avenços de les diferents institucions col·laboradores i els desenvolupaments futurs d'aquest software.
El projecte MXCuBE (Macromolecular Crystallography Customized Beamline Environment) va començar el 2005 al sincrotró ESRF, amb l'objectiu de proveir els usuaris de línies de llum de cristal·lografia una plataforma de software fàcil d'usar per a executar els seus experiments.
El 2010 es va firmar un acord de col·laboració pel desenvolupament de MXCuBE entre les principals instal·lacions de sincrotró a Europa.
En l'actualitat, MXCuBE compta amb el suport actiu dels següents socis: ESRF, Soleil, MAX IV, HZB, EMBL, Global Phasing Ltd, DESY i ALBA.
Cada 6 mesos, la comunitat MXCuBE es reuneix per compartir nous avenços en el software i discutir desenvolupaments futurs.
El Sincrotró ALBA ja va acollir reunions passades el 2015 i 2020 (de forma virtual), i ara aquest 2023 els participants van tenir l'oportunitat de tornar a ALBA.
En aquesta ocasió, al voltant de 70 persones van assistir-hi els dies 29 i 30 de novembre (físicament o virtualment ja que l'esdeveniment era híbrid), venint d'institucions com el Australian Synchrotron, el National Synchrotron Radiation Research Center de Taiwan, ESRF, EMBL, Soleil, MAX IV, DESY, BESSY-HZB, Elettra, Sirius, Global Phasing, Arinax i Diamond, entre d'altres.
Durant aquests dos dies es van tractar diferents temes com l'estat de MXCuBE o sessions pel comitè directiu i de desenvolupadors.
L'agenda també es va centrar en l'estat del ISPyB (Information System for Protein Crystallography Beamlines), un LIMS dedicat a experiments de cristal·lografia de proteïnes en línies de llum de sincrotró.