Sala experimental de CLAESS amb la plataforma de creixement in situ de cintes superconductores. D'esquerra a dreta, Teresa Puig -responsable del grup de l'ICMAB-CSIC, Laura Simonelli -científica responsable de la línia de llum CLAESS a l'ALBA-, Elzbieta Pach i Ona Mola, investigadores de l'equip de l'ICMAB-CSIC.

El Sincrotró ALBA i l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) amplien la seva col·laboració en el desenvolupament d’un sistema d’anàlisi in situ per a la fabricació ràpida i de baix cost de cintes superconductores. Les cintes superconductores són clau pel desenvolupament de l'energia neta i, en particular, la fusió per confinament magnètic, ja que aquestes cintes permeten un transport eficient d'energia i la generació de camps magnètics ultra alts.

Avançar en la recerca en aquesta àrea estratègica requereix superar reptes científics importants que necessiten d'eines de recerca que només es poden trobar als sincrotrons. En particular, l'avenç en l'obtenció de cintes superconductores competitives requereix de nous processos de fabricació amb més prestacions i menor cost, com el que està desenvolupant l'ICMAB-CSIC anomenat procés TLAG (Transient Liquid Assisted Growth).

En el marc d'aquesta investigació, el grup de Superconductivitat de l'ICMAB-CSIC, juntament amb el Sincrotró ALBA, acaba de demostrar l'oportunitat i complementarietat de la línia de llum CLAESS en l'estudi del procés de creixement ultraràpid i de baix cost TLAG de cintes superconductores, utilitzant la plataforma de creixement in situ desenvolupada en el marc del Projecte PTI+ TransEner, finançat amb fons europeus NextGenerationEU i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

L'ICMAB-CSIC i l'ALBA ja havien demostrat la capacitat d'aquesta plataforma de creixement in situ per a l'estudi del nou procés de fabricació de TLAG mitjançant experiments ultraràpids de difracció de raigs X a la línia de llum NCD-SWEET, i ara han demostrat que es poden fer nous avenços mitjançant experiments complementaris d'absorció de raigs X a la línia de llum CLAESS.

Experiments XANES no convencionals (a CLAESS) s'han dut a terme a una energia fixa (K-edge del Cu) amb adquisició de dades cada 0,1 segons. Aquest fet permet correlacionar els resultats de les línies de llum de dispersió i espectroscòpia quan es produeix in situ el creixement ultraràpid. D'una banda, s'investiga l'estructura cristal·lina (NCD-SWEET) i l'estructura electrònica (CLAESS) de les cintes i, de l'altra, es genera una anàlisi molt completa dels mecanismes de creixement associats a la nova metodologia TLAG.

El compromís de l'ALBA i el CSIC en la creació del laboratori conjunt (Battery Lab), on s'ubica de forma permanent aquesta plataforma in situ i on es poden preparar les mostres pels experiments amb llum de sincrotró, potencia l'evolució d'aquesta recerca.

Equip de recerca de l’ICMAB-CSIC a la sala de control CLAESS, realitzant i analitzant els resultats obtinguts amb llum de sincrotró. D'esquerra a dreta, Elzbieta Pach, Cornelia Pop, Ona Mola, Victor Fuentes, Carla Torres i Emma Ghiara. Vittorio Bertini, Xavier Obradors i Teresa Puig completen l'equip per a aquests experiments.