Del 16 al 19 de juny s'ha celebrat a les instal·lacions del Sincrotró ALBA el VII congrés d'AUSE (l'associació d'usuaris de sincrotró d'Espanya) i la II reunió d'usuaris d'ALBA.

Durant aquest esdeveniment, més de 120 investigadors procedents de diferents disciplines científiques i institucions nacionals i internacionals s'han trobat per presentar els resultats de les seves recerques i debatre sobre les capacitats de la llum de sincrotró.

Actualment, la comunitat científica que utilitza la llum de sincrotró a Espanya ascendeix a 1.200 usuaris, el que suposa un augment del 43% respecte a la darrera reunió celebrada al 2013. Es tracta d'una xifra significativa, segons Miguel Ángel García Aranda, director científic d'ALBA, ja que "per exemple, Alemanya -que disposa de fonts de llum de sincrotró des de fa més de vint anys- té 4.000 usuaris".

Les ponències han cobert aspectes com l'energia – en la cerca de bateries i piles de combustible més eficients -, la biologia estructural – en la definició de processos i estructures de cèl·lules o proteïnes – o les propietats magnètiques de diversos materials o l'alimentació, entre molts d'altres, demostrant la versatilitat de les tècniques de llum de sincrotró per a diversos sectors científics.

L'acte ha comptat amb la presència d'investigadors provinents d'altres sincrotrons europeus com Klaus Lipps de Bessy (Alemanya), Tilo Baumbach d'ANKA (Alemanya), Gianfelice Cinque de Diamond (Regne Unit) i Germán Castro del sincrotró europeu ESRF (França).

Les millors contribucions orals i pòsters atorgades per al Sincrotró ALBA han recaigut en Atul Bansode (Institut Català d'Investigació Química) per la seva ponència sobre l'àmbit de la catàlisis heterogènia per a la conversió de

CO

2 i en Francisco Acosta Reyes (Universitat Politècnica de Catalunya) -1er premi - pels seus estudis de cristal·lografia de macromolècules per desenvolupar un fàrmac per combatre la malària i a Alberto Rodríguez (Universidad de Sevilla /CSIC) - 2on premi - pel seu anàlisi EXAFS de sistemes de nanopartícules de níquel. Per la seva part, AUSE ha guardonat a Belén Alemán com la millor contribució oral pel seu estudi WAXS/SAXS de nanofibres de carboni i a José Cascales

 (Instituto de Ciencia de Materiales de Madrid, CSIC)

 -1er premi - i a Álvaro Rodríguez

(Instituto de Estructura de la Materia IEM-CSIC)

- 2on premi-, com a millor pòsters pel seu estudi XANES i XPS de capes h-BN i l'anàlisi de nanoestructures de polímers, respectivament. Com en ocasions anteriors, AUSE també ha destacat la millor tesi que utilitza tècniques de llum de sincrotró, atorgada en aquesta ocasió a Ignacio Martín-Fabiani (University of Surrey), per la caracterització i optimització de nanoestructures de polímers. 

El divendres 19 de juny es van organitzar dos seminaris en paral·lel destinats a conèixer en profunditat dues de les tècniques disponibles a ALBA: la microscòpia electrònica de fotoemissió (PEEM), amb la participació del personal científic i usuaris de la línia de llum CIRCE, i la difracció de pols a altes pressions, organitzat pels investigadors de la línia MSPD, en amdós casos amb la intervenció de diferents usuaris de la mateixa línia.

Cal mencionar la participació de les empreses tecnològiques PIMicos i MDC Vacuum com a patrocinadors de la trobada.

Els assistents a l'auditori Maxwell durant una de les sessions. Al costat, vista de la sesssió de pòsters conjunta ALBA-AUSE.

Foto de grup de tots els assistents al congrés a l'àrea experimental d'ALBA. Al costat, la zona d'exhibició durant els coffee breaks

Mari-Cruz García-Gutiérrez, presidenta d'AUSE, amb el guanyador del 1er premi de millor pòster AUSE - José Cascales - i la millor contribució oral d'AUSE - Belén Alemán. Al costat, Caterina Biscari, directora d'ALBA, amb els guanyadors dels millors pòsters d'ALBA - Francisco Acosta (1er premi) i Alberto Rodríguez (2on premi) -.