La cita, que es celebrava per sisè any consecutiu, va reunir 2.194 persones el passat dissabte 20 de maig en un esdeveniment per celebrar la ciència que es duu a terme al Sincrotró ALBA.

L'ALBA Open Day, la Jornada de Portes Obertes, que organitza anualment el Sincrotró ALBA va celebrar-se amb gran èxit de participació. De 09:00 a 19:00 h més de 2.000 persones van acostar-se a la instal·lació científica per conèixer el seu interior, parlar amb el seu personal i divertir-se amb demostracions i jocs per a grans i petits.

L'esdeveniment s'organitzava seguint un recorregut on els assistents podien aturar-se a diferents espais. D'una banda, van poder observar els equips per on circulen els electrons i els que s'utilitzen per manipular la llum de sincrotró, veure una part de l'interior del túnel d'acceleradors – obert per l'ocasió – i conèixer i experimentar conceptes com el buit o la pressió, la microscòpia o l'espectroscòpia a través de divertits experiments duts a terme pel personal de la instal·lació. Com a novetats d'enguany, va destacar una maqueta del complex d'acceleradors feta amb peces Lego i una demostració sobre infraroig realitzada amb les càmeres termogràfiques que s'utilitzen en la supervisió dels diferents components de l'ALBA. De nou aquest any el públic infantil va tenir una presència destacada amb una gimcana i proves al voltant de l'edifici així com una elevada participació en un concurs de dibuix per triar un logotip per a LOREA, una de les noves línies de llum que el Sincrotró té en marxa. Al finalitzar el recorregut, el grup musical format per membres de l'ALBA "The Cat-eyes" explicava com funciona un sincrotró o per a què serveix a través de les seves cançons. Durant el dia, es van fer tres conferències de divulgació per ampliar la informació sobre els acceleradors de partícules (a càrrec de Caterina Biscari, directora), les aplicacions de la llum de sincrotró en l'àmbit de la medicina (Manel Sabés, professor de la UAB i usuari i col·laborador del Sincrotró ALBA) i una introducció a la cristal·lografia de proteïnes a través d'un simple ou (Albert Castellví, estudiant de doctorat del Sincrotró ALBA).

Amb la complicitat del personal

La realització de la jornada es va dur a terme gràcies a la coordinació i treball de la meitat de la plantilla del Sincrotró ALBA. Més de 100 voluntaris van ajudar en la gestió de l'esdeveniment a banda de donar explicacions i informar sobre les característiques de la instal·lació. Entre ells, cal mencionar el paper d'alguns dels estudiants que estan realitzant les pràctiques a la instal·lació.

També cal destacar la contribució dels voluntaris de Protecció Civil de Viladecavalls i de la Xarxa de Radio Emergència de Cerdanyola del Vallès (REMER), que van oferir el seu suport i experiència durant tota la jornada per assegurar un correcte desenvolupament de l'acte.

"L'ALBA Open Day és un esdeveniment ple d'energia i entusiasme a través del qual el públic general pot conèixer quina és la recerca que duem a terme. És gràcies a la generositat i dedicació del nostre personal que podem transmetre aquest missatge, demostrant així la importància de la ciència a la nostra societat", segons Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA.

Gran seguiment en línia

Els visitants van ser molt actius a les xarxes socials de Twitter i Instagram, pujant imatges i comentaris de l'acte sota l'etiqueta #ALBAOpenDay, que a més a més podien veure’s per tots els monitors repartits per l'edifici.

També va ser molt descarregada una audioguia, elaborada en català i castellà, on podien informar-se de continguts complementaris a la visita.

El Sincrotró ALBA té en marxa un programa d'activitats de divulgació científica, entre les quals es troba la Jornada de Portes Obertes i un programa de visites guiades. Al llarg de l'any, rep més de 6.500 persones.

L'ALBA Open Day 2017 ha estat organitzat amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), l'Obra Social "La Caixa", el Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat i la Generalitat de Catalunya.

A l'esquerra, imatge general de l'àrea experimental durant l'esdeveniment. A la dreta, la zona infantil on es realitzaven activitats de dibuix i experiments i demostracions. 

A l'esquerra, la maqueta del complex d'acceleradors realitzada amb peces Lego, una de les activitats més destacades de l'esdeveniment. A la dreta, un grup de visitants recull una imatge termogràfica d'ells mateixos.