Sincrotró ALBA
La convocatòria de propostes pel cicle 2021-I estarà oberta fins el 7 de setembre. Aquesta convocatòria cobreix els experiments des del gener fins el juny de 2021, a excepció de BL13-XALOC, que cobrirà tot l’any.
Cerdanyola del Vallès, 16 de juliol 2020
Des del tancament de les instal·lacions el 13 de març degut a la pandèmia de COVID-19, el personal d'ALBA ha treballat intensament per minimitzar l'impacte en els programes científics dels usuaris (investigadors/es que utilitzen les seves instal·lacions), mitjançant el desenvolupament de condicions d'operació socialment responsables que garanteixin la seguretat de tots els usuaris i empleats. En un enfocament amb diferents passos, ajustat a les condicions generals de salut d'Espanya i, en particular, de Catalunya, ALBA va desenvolupar un mode d’operació progressiu. Des del mode d'operació COVID-19, en el qual a partir de mitjans d'abril la línia XALOC va proporcionar 8 hores de temps de feix en quatre dies, fins la incorporació progressiva de totes les altres línies de llum durant el període d’abril i principis de maig. Finalment, la llum de sincrotró d'ALBA va tornar definitivament per oferir un mode d'operació pels usuaris en les 8 línies de llum el juny. Aquest programa es basa en el cronograma d'operacions original i es limita a l'accés per correu i en remot.
Els experiments que estaven programats després del 13 de març es van cancel·lar formalment, però es va oferir la possibilitat de fer els experiments en mode d’operació per correu/remot, proporcionant als usuaris temps de feix de llum sempre que les mostres estiguessin disponibles i les condicions d’operació específiques fossin compatibles amb la complexitat dels experiments proposats. Finalment, s'han pogut desenvolupar aproximadament el 80% dels experiments assignats durant el primer semestre de 2020.
Ara, la nova convocatòria pel 2021-I està oberta, podent-se presentar les propostes d'experiments des del passat 7 de juliol fins el proper 7 de setembre de 2020 a les 23:59h. Aquesta convocatòria es congratula d’incloure propostes per 10 línies de llum en total, incloses por primera vegada les dues noves línies LOREA i NOTOS.
Per la seva banda, el desenvolupament de la convocatòria 2020-II segueix principalment els terminis originals. Durant el mes de juliol, s'han realitzat principalment experiments a través del procés de mostres per correu i accés remot, però també hi ha hagut els primers usuaris treballant presencialment a les instal·lacions, guanyant de forma significativa flexibilitat i la possibilitat d’operació d’experiments complexos in situ. Aquesta "nova normalitat" s'implementarà després de l'usual pausa d'estiu dels acceleradors a l'agost, que s’utilitza cada any pel manteniment de la infraestructura i realitzar les activitats d’instal·lació importants, que brinden noves capacitats d’investigació amb dues de les noves línies de llum ja disponibles en l'execució 2021-I.
A partir de setembre, s'espera una operació completa pels usuaris, amb la possibilitat de venir a ALBA per realitzar els seus experiments. Se seguirà proporcionant accés remot i per correu sempre que la no presència dels investigadors no afecti l’èxit dels seus experiments. I per donar als usuaris una altra eina per facilitar les difícils condicions durant la pandèmia, l' proporcionarà, a més dels serveis habituals, instruccions i pautes per viatjar, allotjament i dietes. Tot i l'amenaça de la pandèmia, ALBA està treballant fortament per ser un lloc segur per a treballar i per permetre als usuaris concentrar-se completament en els seus experiments.