Sincrotró ALBA
Es tracta del primer mapa en 3D de l'interior de cèl·lules afectades pel virus. Científics del Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC (CNB-CSIC) i del Sincrotró ALBA han observat les alteracions provocades pel virus de l'Hepatitis C al reticle endoplasmàtic i les mitocòndries de cèl·lules infectades. Aquestes malformacions es recuperen després de tractar-les amb els fàrmacs antivirals més comuns per curar l'Hepatitis C.
Avui dia, viuen al món uns 150 milions de persones infectades pel virus de l'Hepatitis C, una malaltia que pot conduir a greus problemes hepàtics i que és actualment la primera causa de transplantament de fetge a tot el món.
Ara, investigadors del Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC (CNB-CSIC) i del Sincrotró ALBA han aconseguit observar en tres dimensiones l'interior de la cèl·lula infectada i han vist com el virus deforma profundament algunes de les seves estructures. L'estudi ha estat publicat recentment a la revista científica ACS Nano.
"És com si ens haguéssim introduït dins la cèl·lula infectada – explica Pablo Gastaminza, autor principal del treball-. Hem vist que tant les membranes del reticle endoplasmàtic com les mitocòndries estan profundament deformades".
Les imatges de l'estudi mostren com, amb el progrés de la infecció, les malformacions del reticle endoplasmàtic s'incrementen, i totes les mitocòndries properes es van corrompent. També s'han pogut observar malformacions de les estructures que permeten la comunicació entre les mitocòndries i el reticle.
Però, a més a més, els autors han vist com alguns dels fàrmacs antivirals més comuns en el tractament de l'Hepatitis C (daclatasvir + sofosbuvir) són capaços de revertir aquestes alteracions estructurals. "Utilitzant la llum de sincrotró hem vist per primer cop com les mitocòndries i el reticle endoplasmàtic de les cèl·lules infectades recuperaven la seva conformació nativa després haver estat tractades amb aquests fàrmacs durant només 7 dies", comenta Ana Joaquina Pérez-Berná, investigadora del Sincrotró ALBA i primera firmant de l'article.
Un viatge a l'interior de la cèl·lula infectada
Per aconseguir aquest mapa tridimensional, han utilitzat la llum de sincrotró de l'ALBA. A la línia de llum MISTRAL han utilitzat una nova tècnica anomenada crio-tomografia de raigs X tous (cryo-SXT) que permet prendre imatges en 3D de les cèl·lules completes en el seu estat natural, és a dir, sense un tractament químic previ i sense tallar-les ni dessecar-les. "Aquesta tècnica -que ara només està disponible a quatre llocs del món (el Sincrotró ALBA, el sincrotró alemany Bessy, l'anglès Diamond i el nord-americà ALS)- ens permet fer una tomografia de la cèl·lula (similar al TAC convencional però amb un milió de vegades més de resolució)", assegura Pérez-Berná.
Segons els investigadors, el treball demostra que aquesta nova tècnica és de gran utilitat en l'estudi d'alteracions estructurals produïdes per processos patològics. "A més a més, pot ser molt útil en estudis pre-clínics i en el desenvolupament de fàrmacs, ja que permet observar l'efecte dels compostos sobre les diferents estructures cel·lulars", assegura Gastaminza.
Figura de l'esquerra: Interior d'una cèl·lula sana; Figura central: Interior d'una cèl·lula infectada pel virus de l'hepatitis C; Figura de la dreta: Interior d'una cèl·lula després del tractament amb fàrmacs antivirals. En violeta el nucli de la cèl·lula, en verd les mitocòndries sanes, en beix el reticle endoplasmàtic i en groc el reticle endoplasmàtic alterat.