Típicament en reduir els materials a escala nanomètrica, aquests perden algunes propietats. Els experiments s'han dut a terme a la línia de llum CIRCE del Sincrotró ALBA.

Cerdanyola del Vallès, 14 de març de 2018. 

La magnetita és un material que s'ha proposat per a diverses aplicacions en espintrònica, és a dir, en dispositius que utilitzen l'spin de l'electró per emmagatzemar informació o manipular-la. Però a l'hora de treballar amb el material formant estructures nanomètriques, les seves propietats solen empitjorar. Un estudi, publicat a la revista científica Nanoscale, ha demostrat que, amb el creixement adequat, la magnetita es podria emprar per crear elements magnètics nanoestructurats sense perdre les seves propietats

"S'ha proposat l'ús d'òxids per emprar ones d'spin en estructures triangulars per computació. I els nostres resultats suggereixen que la magnetita podria emprar-se amb aquesta finalitat", assenyala Juan de la Figuera, científic del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Els investigadors han aconseguit preparar el material mitjançant epitàxia de feixos moleculars en atmosfera reactiva. A la línia de llum CIRCE del Sincrotró ALBA, els científics han optimitzat el seu creixement gràcies a l'observació en temps real i han determinat els dominis magnètics i temperatura de Curie. Aquests experiments han estat corroborats per simulacions micromagnètiques. "Creiem que aquests resultats es podrien aplicar a una extensa classe d'òxids", afegeix de la Figuera.

En aquest treball hi han participat investigadors del CSIC (Institut de Ceràmica i Vidre i Institut de Química Física "Rocasolano"), de la Universitat Complutense de Madrid i del Sincrotró ALBA.

Figura: Dominis magnètics observats de manera experimental, a l'esquerra, i obtinguts mitjançant simulacions micromagnètiques, a la dreta, en illes de magnetita de mida nanomètrica. El color indica l'orientació de la magnetització en el pla, d'acord amb l'escala de color dels cercles a la part inferior.

Referència: Sandra Ruiz-Gómez, Lucas Pérez, Arantzazu Mascaraque, Adrian Quesada, Pilar Prieto, Irene Palacio, Laura Martin-Garcia, Michael Foerster, Lucia Aballe and Juan de la Figuera. Geometrically defined spin structures in ultrathin Fe3O4 with bulk like magnetic properties. Nanoscale DOI: 10.1039 / c7nr07143d

Enllaç al web del CSIC