La línia de llum infraroja MIRAS del Sincrotró ALBA va organitzar un seminari pràctic de 2 dies sobre microespectroscòpia d'infraroig els passats 1-2 d'octubre, on 40 científics de diferents centres de recerca van tenir l'oportunitat de conèixer a fons aquesta tècnica de la mà de l'equip de MIRAS.

Cerdanyola del Vallès, 21 d'octubre de 2018.

El seminari va estar dirigit principalment a usuaris no experts de microespectroscòpia infraroja i va cobrir els principals temes requerits per portar a terme exitosament un experiment de microespectroscòpia infraroja, començant per la preparació de mostres fins a la pràctica de mesures amb infraroig i l'anàlisi de dades en varis aplicacions rellevants: biologia, biomedicina, ciència de materials, patrimoni cultural, etc. Per aquest motiu, el taller va incloure conferències sobre la base de la microespectroscòpia infraroja, així com tutorials per mesurar amb infraroig a la línia de llum MIRAS i pràctiques de software d'anàlisi de dades (OPUS, Bruker® i Unscrambler, CAMO®).

Els participants van considerar el seminari en general (incloent els temes, el programa i la organització) tot un èxit, resultant en un 98% de nous científics/usuaris que van expressar el seu interès en sol·licitar temps de feix a la línia de llum MIRAS. Així mateix, el seminari també va complir amb les expectatives dels assistents, ja que molts d'ells van convenir en què havien après nous aspectes que podrien ser aplicats en la seva àrea d'investigació.

40 investigadors/es van ser seleccionats entre més de 70 sol·licituds rebudes. Al voltant del 50% dels sol·licitants seleccionats estan treballant en camps d'investigació relacionats amb la biologia i les aplicacions biomèdiques. L'altre 50% treballen en ciència de materials. El 95% dels participants seleccionats mai han realitzat un experiment de FTIR amb llum de sincrotró a MIRAS. Per últim però no menys important, els assistents del seminari van ser distribuïts 50% homes i 50% dones.

El seminari de FTIR va comptar amb la participació d'investigadores internacionals amb gran experiència en diferents camps: Dr. Gary Ellis (CSIC), Prof. Nativitat Salvadó (UPC), Prof. Josep Sulé-Suso (Keele University), Prof. Montserrat López-Mesas (UAB), Dr. Frank Westad (CAMO), així com la participació de l'equip de MIRAS (Dr. Tanja Ducic, Dr. Martin Kreuzer, Dr. Núria Benseny i Dr. Immaculada Martínez-Rovira) dirigida pel Dr. Ibraheem Yousef.