Sincrotró ALBA
Més de 120 persones van assistir a l'ALBA II Symposium, celebrat a la Universitat Autònoma de Madrid els dies 18 i 19 de gener de 2024, esdevenint un espai d'interessants debats i intercanvi d'idees sobre el futur del Sincrotró ALBA.
La sala d'actes de la Facultat de Psicologia de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM) va ser l'escenari d'un esdeveniment científic excepcional, la finalitat del qual era debatre sobre el potencial de les fonts de llum de sincrotró de 4a generació per a la ciència espanyola i com el projecte de renovació del Sincrotró ALBA, ALBA II, complirà aquests objectius.
L'esdeveniment va ser organitzat amb l'ajuda del Centro de Micro-Análisis de Materiales (CMAM). Va començar la tarda del 18 de gener amb presentacions d'avantguarda a càrrec de científics i científiques de renom, tots amb una gran experiència en sincrotrons i amb visió de futur sobre les prioritats científiques i tecnològiques. Tres sessions van entrellaçar diferents camps vinculats per metodologies de recerca. La sessió d'Imatge a la Multiescala va comptar amb Noa Martín-Cófreces (Hospital La Princesa), Miguel Ángel García Aranda (Universidad de Málaga) i Sandra Ruiz-Gómez (Max Planck Institute for Chemical Physics of Solids). A la sessió sobre Aproximacions multimodals i big data van participar Eugenio Coronado (Universidad de Valencia), Fernando Díaz (CIB Margarita Salas) i Janis Timoshenko (FHI Berlin). La sessió final sobre entorns operando, in-situ i in-vivo/in-vitro va comptar amb la participació dels ponents Carles Bosch (The Francis Crick Institute), Patricia Concepción (Instituto de Tecnología Química ITQ-CSIC) i Miguel Anaya (Universidad de Sevilla). Totes les contribucions van ressaltar la necessitat de la comunitat d'usuaris d'obtenir més resolució espacial i experiments més ràpids, amb modes d'operació fàcils d'usar, i la urgència de desenvolupar infraestructures de dades i sistemes de gestió sòlids.
El matí del dia 19 de gener es va dedicar a explicar l'estat actual del projecte ALBA II, com evolucionarà, com seran les noves línies de llum i l'impacte de la informàtica i les dades als experiments. També hi va haver temps per parlar de col·laboracions en curs com la plataforma de microscòpia electrònica inaugurada l'any passat a ALBA, JEMCA, el projecte que establirà una infraestructura correlativa in situ única el 2025 o el nou , que impulsa solucions energètiques sostenibles. Les pauses per al cafè i el dinar van oferir l'oportunitat d'enfortir els vincles de col·laboració existents i crear-ne de nous.
Van tancar l'acte José María Martell, vicepresident del CSIC, els vicerectors de la UAM Daniel Jaquel i Miguel Manso i finalment Ángela Fernández Curto, del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, que va expressar el suport del Ministeri al futur de les infraestructura.
Els organitzadors de l'esdeveniment estan molt satisfets amb el resultat. Caterina Biscari, directora de l'ALBA, i Klaus Attenkofer, director científic, van destacar que el Sincrotró ALBA està al servei de la comunitat científica, "identificar les necessitats, intercanviar coneixements i establir contactes és clau per a l'èxit d'ALBA II".