L'Associació Espanyola de Buit i les seves Aplicacions ha guardonat al Prof. Salvador Ferrer Fábregas per les seves contribucions a l'estudi de les propietats de superfícies i al desenvolupament de tècniques experimentals de caracterització així com en la creació i operació del Sincrotró ALBA.

El Prof. Salvador Ferrer Fábregas ha estat guardonat amb el Premi ASEVA A TOTA UNA CARRERA de l'Associació Espanyola de Buit i les seves Aplicacions (ASEVA) per les seves excepcionals contribucions a l'estudi de les propietats de superfícies i al desenvolupament de tècniques experimentals de caracterització, notablement en el camp de la difracció de raigs X, i per la seva decisiva contribució a la creació i operació del Sincrotró espanyol ALBA a Barcelona.

Salvador Ferrer és actualment Assessor Científic Associat al Sincrotró ALBA. Al llarg de la seva eminent trajectòria científica, que ha donat lloc a nombrosos projectes d'investigació i més de 180 publicacions científiques, ha treballat a la Universitat Autònoma de Madrid, on va realitzar la seva tesi doctoral (1977) i va ser Prof. Adjunt (1981- 87), al laboratori Lawrence de Berkeley (1978-1980), el Laboratori Europeu de Radiació Sincrotró (ESRF, 1988-2004), on va ser director de Grup de Superfícies, i finalment el Sincrotró ALBA (2004-2011), del qual va ser primer Director científic i on va exercir un paper crucial en la definició de les línies de llum inicials i la formació i consolidació de l'equip científic.

Entre les seves contribucions científiques més rellevants destaquen el disseny i construcció de l'estació ID03 a l'ESRF per a l'estudi in-situ de l'estructura i morfologia de les superfícies, l'observació de difracció magnètica en superfícies, el desenvolupament de la difracció de superfícies durant reaccions catalítiques a diverses atmosferes de pressió, i l'ús de dicroisme magnètic i microscòpia de raigs X per estudiar la configuració dels dominis magnètics en capes primes.

Els premiats

Els altres investigadors guardonats han estat, amb el Premi ASEVA INVESTIGADOR EMERGENT, el Dr. Miguel Moreno Ugeda: Per la seva excepcional aportació a la microscòpia de sonda de rastreig i l'aplicació d'aquesta tècnica en l'estudi de materials bidimensionals.
I amb el Premi ASEVA-TOYOTA PEL MEDI AMBIENT, Dr. Edgardo Saucedo: Per la seva contribució a fabricar nous materials fotovoltaics de baix cost, tot evitant elements químics crítics.

L'acte de lliurament de premis consistirà en un debat públic dels premiats amb personalitats del món de la cultura i es realitzarà a la Residència d'Estudiants de Madrid abans de final d'any en una data que es confirmarà pròximament.

L'Associació Espanyola de Buit i les seves Aplicacions

L'ASEVA és una organització sense ànim de lucre fundada el 1963 com a grup de treball especialitzat del Comitè Espanyol de la Unió Internacional de Física Pura i Aplicada (IUPAP, per les sigles en anglès). El seu objectiu és estimular la recerca i la col·laboració científica en els camps de la ciència de buit, tècniques i aplicacions incloent temes multidisciplinaris relacionats com interfícies sòlid-buit. Aquesta Societat es compromet a convertir-se en un punt de trobada per a científics, professors d'universitat i enginyers que treballen en centres tecnològics d'investigació i indústries, amb activitat a Espanya. Així, el seu principal objectiu és promoure i contribuir a l'estudi, discussió i divulgació de la ciència del buit i tècniques relacionades.

Enllaç a la resolució dels premis