El divendres 12 de maig de 2017, unes 70 persones van assistir al seminari industrial organitzat pel Sincrotró ALBA en col·laboració amb el projecte NFFA de la UE. Les empreses van tenir l’oportunitat de descobrir com les tècniques del Sincrotró poden millorar els sectors agroalimentaris, d’envasat i embalatge.

La indústria agroalimentària exerceix un  paper social i econòmic clau, ja que busca constantment introduir nous productes per adaptar-se als patrons canviants de consum del públic a la vegada que persegueix la competitivitat i la reducció dels costos de producció. El Sincrotró ALBA ofereix tècniques d'avantguarda per a la caracterització estructural dels aliments a escala micromètrica i nanomètrica per entendre el processament dels aliments i millorar la seva producció i envasat.

El seminari va començar amb les paraules de benvinguda de Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA, animant als participants a utilitzar les tècniques úniques de l'ALBA i aprofitar la seva gran infraestructura per augmentar la competitivitat. Durant l'esdeveniment, els assistents van poder conèixer els principals avantatges de l'ús de la llum de sincrotró per l'anàlisi de materials relacionats amb els aliments i el seu envasat: els nivells més baixos de detecció i la resolució més alta, experiments més ràpids, una major flexibilitat en les condicions experimentals, entre altres exemples assenyalats per Miguel Ángel García, director científic de l'ALBA. Les formes d'accés de la indústria al Sincrotró ALBA van ser il·lustrades mitjançant dos projectes europeus: NFFA (conferència donada per Luis Fonseca, coordinador de NFFA), i CALIPSOplus (explicat per Alejandro Sánchez, responsable de l'Oficina Industrial de l'ALBA), que ofereixen finançament per a què les PYMES puguin accedir a les grans instal·lacions.

Millorant els beneficis dels aliments

Es van presentar alguns exemples que il·lustren les capacitats del Sincrotró ALBA, tals com l'estudi realitzat per a entendre i millorar la formació de textures de vellut de la xocolata, la caracterització de lípids en greixos i olis, la caracterització del procés d’enriquiment del blat amb seleni per a produir pizza i pasta saludables, i un estudi per entendre el procés de producció d’envasos flexibles per aliments. Aquestes conferències van ser impartides per tres usuaris diferents del Sincrotró ALBA pertanyents a la indústria i al món acadèmic: Laura Bayés-Garcia, de la Universitat de Barcelona; Manuel Valiente, de la Universitat Autònoma de Barcelona; i Kang Wei Chou, de l’empresa Henkel. El taller també va comptar amb la presència d'Edward Mitchell, Cap de

Desenvolupament de Negocis de la Instal·lació Europea de Radiació de Sincrotr

ó (ESRF), qui va donar una àmplia i entenedora xerrada sobre les aplicacions del sincrotró per la caracterització d’aliments: des de la tomografia de llavors fins a l’especiacióquímica en arrels o estudis estructurals de gelats i el diàmetre de bombolles al pa. Les conferències van tenir un enfoc ben industrial i els ponents van compartir les seves experiències valuoses amb el públic. L’esdeveniment va finalitzar amb una visita al Hall Experimental de l'ALBA i les seves línies de llum juntament amb un aperitiu per establir xarxes de contacte entre assistents, ponents i científics.

Aquest ha estat el quart seminari industrial organitzat per l’Oficina Industrial de l’ALBA. De la mateixa manera que en edicions anteriors, l’esdeveniment va ser rebut amb gran entusiasme. Fins ara, hem dedicat edicions a: ciments, pigments, ceràmiques i cristalls (2006), el sector farmacèutic (2015) i la indústria química (2014). Esperem que ens acompanyeu en el nostre pròxim esdeveniment industrial.

 A l’esquerra, Miguel Ángel García Aranda, Director Científic del Sincrotró ALBA.A la dreta, aperitiu de networking al Hall Experimental. ©ALBA Synchrotron