Sincrotró ALBA
El Sincrotró ALBA organitza un esdeveniment els dies 18 i 19 de gener a la Universitat Autònoma de Madrid amb l'objectiu d'interpel·lar la comunitat d'usuaris de sincrotró i donar-los veu, així com donar a conèixer les noves potencialitats del projecte ALBA II.
El Simposi d'ALBA II tindrà lloc el 18 i 19 de gener del 2024 a la Universidad Autónoma de Madrid (UAM), en el Campus de Cantoblanco. El registre està obert per l'esdeveniment, en què ALBA espera donar la benvinguda a la comunitat d'usuaris de sincrotró per contribuir junts a aquest important procés de preparació de la instal·lació per als reptes futurs de recerca.
L'actualització d'ALBA dins del projecte ALBA II transformarà la instal·lació en una font de llum de sincrotró de quarta generació, que proporcionarà una àmplia gamma de noves eines analítiques, metodologies innovadores i capacitats millorades de gestió, maneig i anàlisi de dades.
El simposi es divideix en dos dies. El dijous 18 de gener estarà totalment dedicat a la visió científica d'ALBA II, dividit en tres àrees: Multilength Scale Imaging, Multimodal and Big Data Approaches i entorns Operando, In-situ i In-vivo/In-vitro. El divendres 19 es dedicarà a parlar de l'estat actual del projecte, de les noves oportunitats de col·laboració que ofereix i de la visió més àmplia del paper que tindrà ALBA II en la recerca catalana, espanyola i europea. Els detalls de l'agenda es poden consultar a la pàgina web de l'esdeveniment.
El Projecte ALBA II
ALBA II és un projecte a llarg termini, que ha iniciat la seva fase de planificació l'any 2021 i que actualment es troba en fase d'aconseguir el finançament restant. El projecte "Enabling ALBA II technologies" és el primer pas de finançament, basat en els fons Next Generation de la UE ja concedits (7,5 M€) per a la creació de prototips dels nous sistemes d'acceleradors i d'un laboratori de nanoposicionament. També s'han atorgat fons Next Generation UE a la 14a línia de llum d'ALBA: S3bar, que es va iniciar el 2022 i serà la primera línia de llum totalment optimitzada per a la nova font de llum de sincrotró. Finalment, també s'ha assignat una parcel·la de terreny adjacent per acollir les noves línies de llum llargues.
ALBA II inclou la substitució de l'anell d'emmagatzematge de l'accelerador d'ALBA, la construcció de tres noves línies de llum, l'actualització de les línies de llum existents, la integració d'una plataforma de microscòpia de transmissió d'electrons i sonda d'escaneig, l'ampliació de les infraestructures de dades i les capacitats d'anàlisi de dades i l'ampliació del complex d'edificis que acollirà totes les instal·lacions.
Mentre es mantindrà en funcionament ALBA, es farà alhora el disseny i la construcció d'ALBA II en el període 2022-2029. L'aturada per instal·lar els nous components es preveu el 2030 i la posada en marxa amb els primers experiments el 2031. El reinici de l'operació està previst pel 2032.
ALBA es convertirà en una font de fotons d'última generació que permetrà a la comunitat científica entendre millor l'estructura i el comportament de les seves mostres en condicions realistes, independentment de si els estudis se centren en ciències bàsiques o aplicades. En un sentit més ampli, ALBA II manté ALBA a l'avantguarda de les instal·lacions al servei de la comunitat científica i, al mateix temps, ajuda a formar i educar no només investigadors, sinó que també ofereix noves possibilitats de treball i formació interessants en una àmplia gamma de disciplines d'enginyeria i altres professions altament qualificades.
Vols saber més coses d'ALBA II? Fes una ullada al seu llibre blanc: ALBA II Whitepaper