L'estudiant de doctorat d'ALBA i la UAB Nithyapriya Manivannan va defensar ahir la tesi sobre la biofortificació del blat amb seleni. Ha estudiat els mecanismes d'absorció del seleni per part de les plantes i la interacció amb contaminants mitjançant tècniques analítiques amb llum de sincrotró. A la línia de llum CLÆSS d'ALBA, es van estudiar diferents mètodes de biofortificació de les arrels, els brots i els grans del blat sense afectar la naturalesa química de les mostres.

Els resultats de la tesi de Nithya ajudaran la societat a accedir a una ingesta adequada de seleni en benefici de les necessitats alimentàries humanes.

Nithyapriya Manivannan, estudiant de doctorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va defensar la seva tesi de doctorat titulada "Estudi d'aliments funcionals biofortificats amb seleni: interaccions i mecanismes de competència entre diferents elements mitjançant tècniques analítiques amb llum de sincrotró" a l'Auditori Maxwell del Sincrotró ALBA en modalitat semipresencial. La tesi va ser supervisada per la doctora Laura Simonelli de l'ALBA i el doctor Roberto Boada i el professor i Manuel Valiente tots dos de la UAB, amb el gran suport de la professora Mercè Llugany Ollé del departament de fisiologia vegetal de la UAB.

La tesi de Nithya aborda la biofortificació amb seleni del blat, ja que és un dels tres principals cultius de cereals que es consumeixen i produeixen al món, juntament amb l'arròs i el blat de moro. De fet, el seleni exerceix un paper vital en la regulació de les activitats metabòliques en els éssers humans, ja que és necessari per al funcionament de la glàndula tiroide, per a una resposta immunitària eficaç, per a la fertilitat i per a la detoxificació dels radicals lliures [1]. En el metabolisme dels éssers humans, els selenoaminoàcids s'adquireixen de fonts alimentàries externes i la principal font són els cultius, on el contingut en seleni depèn de la seva presència al sòl dels cultius, però ocasionalment és massa baixa per satisfer les necessitats humanes . El menjar funcional enriquit en seleni [2] ha sorgit com una atractiva solució de biofortificació que ja s'utilitza en cultius comuns, per exemple, al sud de Finlàndia [3].

Per optimitzar l'eficiència del menjar biofortificat amb seleni i reduir els riscos d'una toxicitat indesitjada, és essencial entendre la transformació del seleni a través de les vies de metabolització. A més, considerant que l'activitat humana fa augmentar la contaminació global del sòl, també és fonamental avaluar l'efecte dels contaminants en el procés de biofortificació. De fet, alguns estudis han demostrat que l'absorció de seleni per les plantes està influenciada per la presència de contaminants que, en alguns casos, tenen una forta interacció amb el seleni i impedeix que aquests contaminants presents a terra arribin als grans.

Els experiments de Nithya es van realitzar a la línia de llum CLÆSS d'ALBA, cosa que va permetre registrar diversos espectres d'absorció de raigs X de les arrels, brots i grans del blat sense afectar-ne la naturalesa química.

Els resultats obtinguts ajuden a entendre els mecanismes d'absorció del seleni per part de les plantes i la seva interacció amb agents contaminants, i permeten millorar les pràctiques de biofortificació amb seleni al blat. Aquesta tesi ofereix informació valuosa per aconseguir la formació d'espècies de seleni desitjades als grans de blat, reduint la toxicitat per a les plantes, i finalment ajudar la societat a accedir a una ingesta adequada de seleni en benefici de les necessitats alimentàries humanes.

Aquesta tesi doctoral forma part de la 1a convocatòria del Programa de Formació Doctoral en Materials Funcionals Avançats (DOC-FAM), un projecte H2020-MSCA-COFUND coordinat per ICMAB-CSIC en col·laboració amb quatre institucions de recerca sòcies de làrea: IMB-CNM , IREC, Sincrotró ALBA i ICN2.

Referències

[1] Papp, L. V., Lu, J., Holmgren, A., & Khanna, K. K. (2007). From selenium to selenoproteins: synthesis, identity, and their role in human health.Antioxidants & redox signaling, 9(7), 775-806.


[2] Mathers, A. W., Young, S. D., McGrath, S. P., Zhao, F. J., Crout, N. M., & Bailey, E. H. (2017). Determining the fate of selenium in wheat biofortification: an isotopically labelled field trial study.Plant and Soil, 420(1-2), 61-77.

[3] Aro. A., et al., (1995). Effects of supplementation of fertilizers on human selenium status in Finland. Analyst, 120 (3), 841-843.

Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. El Sincrotró ALBA forma part de la xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i ha rebut suport a través del projecte FCT-20-15798.