Johannes Groen a la seva defensa de la tesi de doctorat a la UAB.

Divendres passat, l'estudiant de doctorat de l'ALBA i la UAB Johannes Groen va defensar la seva tesi sobre el comportament d'un fàrmac creat a partir d'un nanomaterial i específicament dissenyat per inhibir la sobreproducció de col·lagen després d'un episodi de fibrosi miocardíaca. La llum de sincrotró de l'ALBA va ser crucial per tal d'observar els canvis morfològics induïts en les cèl·lules afectades. Els resultats d'en Groen senten el precedent per desenvolupar estudis preclínics de nous agents terapèutics.

Divendres passat, l'estudiant de doctorat Johannes Groen de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Sincrotró ALBA va defensar la seva tesi titulada "Estudi del destí i l’acció d’un híbrid entre proteïna i nanomaterial terapèutic dissenyat in vivo utilitzant un nou enfoc correlatiu de 3D-SIM i tomografia de raigs X tous en condicions criogèniques". La defensa va tenir lloc al campus de la UAB en mode semipresencial.

La tesi va ser supervisada per la Dra. Eva Pereiro López, científica a càrrec de la al Sincrotró ALBA, la Dra. Aitziber López Cortajarena de CIC BiomaGUNE i el Dr. Félix Busqué Sánchez del Departament de Química de la UAB. El treball de Groen va comptar amb la col·laboració dels professionals dels centres d’investigació CIC BiomaGUNE (San Sebastià), IBBTEC (Santander) i CNB-CSIC (Madrid), a més del personal científic de l'ALBA.

L'híbrid terapèutic entre proteïna i nanomaterial va ser dissenyat per inhibir la sobreproducció de col·lagen després d'un episodi de fibrosi miocardíaca. De fet, el nombre de persones afectades per la fibrosi cardíaca ha anat augmentant en les últimes dècades, tant per l'envelliment de la població del baby-boom com per l'increment dels hàbits poc saludables. Atès que de moment no hi ha tractaments preventius ni curatius, l'estudi de Groen ofereix resultats molt prometedors per salvar vides.

Les mostres van preparar-se al Sincrotró ALBA i els experiments van realitzar-se al centre d'investigació IBBTEC, a l'ALBA (a les línies de llum MISTRAL i MIRAS) i al Diamond Light Source (la instal·lació nacional de llum de sincrotró del Regne Unit). Aquests experiments combinaven la llum fluorescent correlativa tridimensional i la tomografia de raigs X en condicions criogèniques per localitzar, per primer cop, el nanomaterial i obtenir informació en alta resolució dels canvis morfològics de les cèl·lules després del tractament. Aquests descobriments aplanen el camí per a la introducció de medicaments basats en nanomaterials i la nanomedicina a les clíniques.

El treball de Groen va ser publicat a l'octubre de 2021 a la revista Royal Society of Chemistry.

Aquesta tesi doctoral forma part de la 1ª convocatòria del Doctoral Training Programme in Functional Advanced Materials (DOC-FAM), un projecte de H2020-MSCA-COFUND coordinat pel ICMAB-CSIC en col·laboració amb quatre institucions d’investigació associades de l'àrea: IMB-CNM, IREC, Sincrotró ALBA i ICN2.

Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. El Sincrotró ALBA forma part de la xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i ha rebut suport a través del projecte FCT-20-15798.