Miguel A.G. Aranda, Universidad de Málaga, España

Quan

Ubicació

Auditori Maxwell

On

Sincrotró ALBA

Pàgina web

https://indico.cells.es/event/1648/

Resum

En aquest seminari m'agradaria introduir algunes pistes sobre la investigació amb llum de sincrotró en materials de construcció que ha estat finançada molt recentment per programes de la Comissió Europea a la Universitat de Màlaga.

Després d'una breu introducció als ciments i formigons, descriuré les principals característiques del projecte ERC-AdG (convocatòria 2023) syn4cem, titulat Imatge de la hidratació de ciments baixos en carboni amb raigs X SYNchrotron. Aquesta generosa subvenció, vigent des del 01/2025 fins al 12/2029, ha permès la contractació de 7 ETP.

En segon lloc, descriuré les característiques del projecte EIC-Pathfinder Challenges (convocatòria 2024, repte: Cap al ciment i el formigó com a clavegueró de carboni) «X-SeeO2», titulat «Difracció de raigs X en temps real i imatges de microestructura: accelerant la transformació de materials». Aquest projecte es desenvoluparà del 2025/10 al 2029/09. És un consorci internacional coordinat per la Universitat de Màlaga amb la participació de la Universitat de Bath, la Universitat de Manchester i l'ESRF. Detallaré l'abast d'aquest consorci i el paper com a soci tecnològic facilitador de la cartera formada per les sis subvencions concedides en aquest repte.

Finalment, analitzaré breument el postdoctorat finançat per la convocatòria MSCA de 2024, Syn4WCO2-Cem, titulat: Maximització del valor dels residus de construcció i captura de CO2 per a ciment baix en carboni: Imatges d'hidratació in situ amb raigs X SYNchrotron». Aquest postdoctorat va ser atorgat al Dr. Ning Li (actualment a la Universitat de Manchester) per a la seva estada a la Universitat de Màlaga (2026/01-2027/12). El seu treball al supraciclatge per carbonatació d'una fracció de residus de construcció i demolició ha permès presentar una proposta de doble temps de feix in situ difracció de pols i in situ microtomografia) a la convocatòria d'accés transnacional ReMade@ARI.

En conclusió, diria que els programes de finançament europeus poden donar suport generosament a la recerca i la innovació. No obstant això, cal temps i esforç de personal qualificat perquè els processos tinguin èxit, ja que les taxes d'èxit oscil·len entre el 5% i el 15%.