Sincrotró ALBA
Sessió inaugural de «Ciència Radical»
Quan
Ubicació
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Espai Hall
https://www.cccb.org/ca/activitats/fitxa/la-ciencia-pionera-a-catalunya/246632
Infraestructura
- InCAEM project
En el marc de 'Ciència Viva' dedicat a la divulgació dels projectes Plans Complementaris, els directors d'ALBA, IBEC, IFAE i ICFO reflexionen sobre la investigació de frontera actual i presenten els seus projectes més transformadors en una sessió al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) que s'inaugurarà amb la projecció de Superradiance, una proposta audiovisual de Memo Akten i Katie Peyton Hofstadter.
El sistema de recerca de Catalunya lidera bona part dels projectes d’investigació en ciència i tecnologia més capdavanters de l’Estat. El Sincrotró ALBA està posant en marxa una instal·lació única a Espanya que permetrà desenvolupar materials avançats per a la transició energètica. L'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), pioner en el camp de la comunicació quàntica, està impulsant la implementació de les primeres passes de l’Internet Quàntic Europeu. L'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) està dissenyant dispositius de diagnòstic, nanofàrmacs i altres teràpies emergents per a la medicina més personalitzada. I l'Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) està desenvolupant tecnologies d’avantguarda que permetran aprofundir en l’estudi de l’univers i els seus components.
En aquesta taula rodona, que inaugurarà el programa «Ciència radical», Lluís Torner (director fundador de l’ICFO), Caterina Biscari (directora del Sincrotró ALBA), Josep Samitier (director de l’IBEC) i Eugenio Coccia (director de l’IFAE) exposaran els programes més estratègics de la recerca de frontera actual i reflexionaran sobre l’impacte que tenen en el coneixement i la societat. Presentaran el debat Judit Carrera, directora del CCCB, i Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca al Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.
Obrirà l’acte la projecció de Superradiance, una proposta audiovisual de Memo Akten i Katie Peyton Hofstadter que integra la intel·ligència artificial, la dansa i la neurociència en un viatge que desafia la nostra capacitat de comprendre i de sentir.