Sincrotró ALBA
Xerrada per la Prof. Caterina Biscari sobre el projecte d'expansió ALBA II
Durant l'última dècada ALBA, la font nacional de llum de sincrotró als afores de Barcelona, s'ha convertit en un pilar important de la recerca espanyola i europea, proporcionant instrumentació d'avantguarda a més de 6000 usuaris acadèmics i industrials. Amb les seves deu línies de llum experimentals operatives, mentre es posen en marxa quatre més i amb la creació, en col·laboració amb altres institucions, d'un centre de microscòpia electrònica, és una eina essencial per a abordar els desafiaments més urgents de la societat. La seva llum s'utilitza per a analitzar les propietats de la matèria, en una infinitat de camps, des d'entendre els mecanismes de les malalties a ajudar al desenvolupament de fàrmacs i vacunes, des de la recerca catalítica al desenvolupament de materials per a la producció i emmagatzematge d'energia, des de la recerca mig-ambiental a tecnologies de la comunicació. El seu programa industrial impacta directament en el creixement econòmic del país, oferint capacitats d'innovació a una varietat d'empreses.
ALBA juga un paper important en la formació científica i tecnològica de les joves generacions, i en l'educació de la societat sobre la necessitat de potenciar les capacitats de recerca del país.
ALBA està preparant el salt a la 4a generació, ALBA II, el projecte de la qual està en els seus començaments i el disseny dels quals i futura construcció es duen a terme en paral·lel amb la plena operació de l'actual infraestructura. ALBA II estarà operativa a partir del 2030 i continuarà proporcionant respostes als creixents desafiaments ecològics, energètics, de salut i econòmics del segle XXI.