Sincrotró ALBA
El Sincrotró ALBA i l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) estan desenvolupant un nou sistema per fabricar de forma ràpida i a baix cost cintes superconductores, clau en el desenvolupament d'energies netes. La línia NCD-SWEET del Sincrotró ALBA ha acollit els primers experiments. Aquest projecte ha rebut finançament en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i els fons NextGenerationEU.
L'avenç de la recerca en àrees estratègiques requereix la superació d'importants reptes científics que necessiten eines de recerca no convencionals de difícil implantació a laboratoris o instal·lacions industrials.
La llum de sincrotró és una d'aquestes eines, i la seva aplicació resulta crucial per incrementar la competitivitat de les tecnologies energètiques netes.
En particular, les cintes superconductores són materials de gran interès en el sector de l'energia, a causa de les seves excel·lents propietats elèctriques, ja que permeten el transport i la generació d'energia de forma molt més eficient, però el seu elevat cost dificulta l'entrada al mercat. Avançar en el coneixement d'aquests materials, la fabricació i les propietats, requereix estudiar els processos que generin noves oportunitats d'innovació en la fabricació.
En aquest context, el projecte PTI+ Transener, finançat amb fons europeus NextGenerationEU i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, desenvolupa un banc de proves que inclou eines, equipament, metodologies, protocols d'estudi i unitats de mesura per dissenyar processos de fabricació d'interès industrial, més competitius i amb aplicacions a l'energia verda.
L'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), un dels centres de recerca participants en aquesta iniciativa, està implementat una plataforma per a l'estudi de creixement in-situ d'un nou procés de fabricació ultraràpid de baix cost de cintes superconductores. Durant la primera setmana de març de 2022, l'equip a càrrec d'aquest estudi, del grup de Materials Superconductors i Nanoestructures a gran escala (SUMAN) ha realitzat els primers experiments a la línia de llum NCD-SWEET del Sincrotró ALBA.
El banc de proves desenvolupat entre l'ICMAB-CSIC i ALBA serà una eina de gran utilitat per a un ampli ventall de problemàtiques relacionades amb els materials per a l'energia i, per això, serà atractiu per a diversos grups de recerca del CSIC i altres centres de recerca , així com indústries fabricants de cintes superconductores.
Adalt, l'equip de l'ICMAB-CSIC a la cabina de control de NCD-SWEET: Albert Queraltó, Elzbieta Pach, Jordi Aguilar i Teresa Puig. A sota, l'equip investigador al torn de nit: Dani Sanchez -col·laborador de la U. Girona-, Diana García, Teresa Puig i Lavinia Saltarelli.
Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. El Sincrotró ALBA forma part de la xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i ha rebut suport a través del projecte FCT-20-15798.