Sincrotró ALBA
Del 3 al 6 de setembre, més de cent investigadors es reuneixen al Sincrotró ALBA amb motiu de la VI Reunió Nacional de l'Associació d'Usuaris de Sincrotró d'Espanya i la 1a Trobada d'Usuaris del Sincrotró ALBA. Durant aquests dies els investigadors tindran l'oportunitat de presentar els resultats de les seves investigacions i debatre sobre les diferents aplicacions que té la llum sincrotró.
A la inauguració d'aquest esdeveniment, Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA, ha destacat que "aquesta reunió demostra que el somni de crear un sincrotró espanyol, és ja una realitat". Per la seva banda, María Eugenia Dávila, presidenta d'AUSE, ha valorat "l'enorme progrés que ha experimentat la ciència relacionada amb la llum sincrotró en els darrers anys".
Com a novetat, aquest any es dedica una sessió de dia complet a tractar les aplicacions que la llum sincrotró té en l'àmbit de la biomedicina. En aquesta sessió participen destacats investigadors internacionals, com Paul Dumas, de la línia de microscòpia per infrarojos del sincrotró Soleil (França), que explicarà com s’utilitza la llum sincrotró per estudiar la formació de càlculs renals. Altres investigadors parlaran de l'ús de la llum sincrotró en el diagnòstic i prevenció de malalties i en la determinació de l'estructura atòmica en tres dimensions de biomolècules dirigides per regular el colesterol o la hipertensió.
Una altra novetat de VI Reunió Nacional d’AUSE és el lliurament del primer premi "Tesi-AUSE-2013" a la millor tesi doctoral en l'àmbit de l'ús de la radiació sincrotró i defensada a una universitat espanyola durant el 2011 i 2012. La guanyadora d'aquesta edició ha estat la Dra. Immaculada Martínez Rovira, que ha estudiat l'ús de les tècniques de radioteràpia amb fraccionament espacial de la dosi utilitzant la radiació sincrotró. Aquestes tècniques estan enfocades al tractament d'alguns tipus de càncers (per exemple, tumors cerebrals), on s'ha observat una notable resistència al teixit sa mentre que s'ha alentit significativament el creixement del tumor als assajos realitzats amb èxit en animals petits.
Creixen els usuaris de sincrotró a Espanya
Els investigadors que utilitzen la llum sincrotró han augmentat considerablement en els darrers deu anys a Espanya. En l'actualitat, AUSE té registrats 630 usuaris davant els 200 que hi havia al 2004.
La posada en marxa del Sincrotró ALBA al 2012 ha suposat un gran impuls per al creixement de la utilització de la llum sincrotró a la ciència espanyola. Les set línies d'experimentació, corresponents a la primera fase i que es troben totes elles en funcionament en l'actualitat, han facilitat que 354 investigadors puguin desenvolupar els seus experiments. El 77 % de les propostes d'investigació rebudes són de procedència espanyola mentre que la resta provenen majoritàriament de països europeus. L'elevat nivell de qualitat i prestacions de la instal·lació espanyola –al nivell d'altres infraestructures europees i mundials- ha permès que els investigadors no hagin de desplaçar-se a altres països per poder desenvolupar els seus experiments.
Els projectes de recerca desenvolupats al Sincrotró ALBA durant el darrer any es concentren majoritàriament en la cristal·lografia de proteïnes (39%), seguit per la ciència de materials (25%). Alguns dels primers resultats publicats han estat la determinació de l'estructura de dues proteïnes relacionades amb el càncer (la LC8 i la Nek9) o la caracterització estructural del
stromeyerite
, un mineral sulfurós composat per plata i coure. La resta de projectes pertanyen a l'àmbit de la biologia física (11%), la química (8%), la matèria condensada tova (5%) i el medi ambient (1%).
L'interès per les tècniques de llum sincrotró d'ALBA creix entre la comunitat científica espanyola, fet que ha permès a ALBA incorporar a 1.183 investigadors a la seva base de dades d'usuaris, dels quals 846 són espanyols.
Més informació i programa:
http://albausermeeting2013.cells.es/