Més de quaranta persones han participat a la jornada organitzada pel Sincrotró ALBA per a les empreses farmacèutiques. Durant l’esdeveniment els assistents han pogut conèixer l’estat de l’art de les tècniques disponibles així com els avantatges que suposa la llum sincrotró per al desenvolupament i millora dels fàrmacs.

L'acte ha començat amb la benvinguda a càrrec de Gastón García, subdirector del Sincrotró ALBA. Durant el primer bloc de presentacions, Alejandro Sánchez – responsable de l'Oficina Industrial – ha detallat els modes d'accés a ALBA per a la indústria així com altres vies de col·laboració com la utilització dels seus laboratoris, la transferència de tecnologia o el desenvolupament de projectes d'R+D a mig i llarg termini. El sistema de finestra única junt amb l'orientació a l'usuari, fan que ALBA esdevingui un soci eficaç per a la indústria. "El nostre objectiu és ajudar les empreses a generar coneixement que puguin aplicar als seus productes o materials innovadors", segons Miguel Ángel García Aranda, director científic d'ALBA.

Investigadors i investigadores de les línies de llum MSPD, CLAESS, XALOC, NCD i MISTRAL han exposat els principals avantatges que ofereixen les seves tècniques per al sector farmacèutic: rapidesa en l'obtenció de dades i reducció del temps d'experimentació, revertint en un estalvi de costos i, en casos com el de la microscòpia de raigs X, la supressió de conflictes ètics ja que la seva tècnica suposa un pas previ en la verificació de resultats abans de realitzar assaigs clínics en animals i en persones.

Les empreses Enantia i Almirall, que ja han col·laborat amb el Sincrotró ALBA, han comentat les seves pròpies experiències a la instal·lació. Enantia, empresa especialitzada en oferir solucions d'investigació a altres companyies, ha mencionat diversos exemples. En el cas d'Almirall, les anàlisis de compostos polimòrfics duts a terme a ALBA els han permès un major control de qualitat, a través de la verificació i quantificació del grau de puresa.

El debat ha continuat amb la taula rodona on s'ha aplaudit la celebració d'una jornada d’aquest tipus i s'han proposat nous fòrums de trobada entre ALBA i les empreses farmacèutiques. El repte és eliminar les barreres i comunicar que les tècniques disponibles a ALBA són accessibles per a la indústria, tal i com comentava un dels responsables d'Almirall.

Segons Núria Valls, investigadora de l'Oficina Industrial d'ALBA, el resultat de l'acte "és molt satisfactori, ja que ha creat les bases d'una futura col·laboració amb algunes empreses farmacèutiques amb les que encara no hem treballat i, a més, ha facilitat que les empreses puguin conèixer i veure en primera persona les capacitats d'ALBA al seu sector".

El debat final va suscitar moltes preguntes i comentaris entre els assistents. Al costat, sessió de pòsters i networking a l'àrea experimental d'ALBA.