Aquest 2014 ha estat declarat per l'ONU com l'Any Internacional de la Cristal·lografia. Durant tot l'any, s'organitzaran activitats per difondre en què consisteix i quines aplicacions té aquesta ciència en la vida quotidiana de les persones. El Sincrotró ALBA utilitza la cristal·lografia i la difracció de raigs X per fer experiments a tres de les seves línies de llum.

El proper 20 de gener, a la seu de la UNESCO a París, tindrà lloc la cerimònia d'inauguració de l'Any Internacional de la Cristal·lografia, la disciplina científica que estudia la disposició dels àtoms i les molècules a l'espai. Al llarg de 2014, s'organitzaran conferències, tallers i exposicions per donar visibilitat a aquesta ciència. 

De les set línies de llum operatives que hi ha a l'actualitat al Sincrotró ALBA, tres d'elles utilitzen la difracció de raig X per dur a terme experiments. XALOC, especialitzada en cristal·lografia de macromolècules, permet resoldre l'estructura de proteïnes a nivell atòmic. MSPD (Materials Science and Powder Diffraction) fa experiments de difracció amb alta resolució i a altes pressions. NCD (Non-Crystalline Diffraction) duu a terme experiments de SAXS (Small Angle X-ray Scattering) per obtenir informació estructural de grans molècules com polímers o fibres, entre d'altres. 

Més informació al web oficial de l'Any Internacional de la Cristal·lografia: http://www.iycr2014.org