Figura: Estructura detallada de la proteïna FoxH1 a diferents resolucions. Les mostres provenen d'exemplar de peix zebra, de nom científic 'danio rerio' (esquerra), i d'humans (dreta).

Investigadors de l'IRB Barcelona han aconseguit realitzar una anàlisi estructural de la proteïna FoxH1 amb un detall sense precedents. L'estudi, amb dades obtingudes a la línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA, ha aconseguit revelar com aquesta proteïna s'uneix a diferents llocs de l'ADN en el desenvolupament embrionari i de tumors associats a alts nivells d'expressió gènica.

Això li proporciona un interessant potencial per al desenvolupament de tractaments contra malalties relacionades amb aquest procés.

Els factors de transcripció són proteïnes que interaccionen amb l'ADN per a regular la funció d'alguns gens. En general, un sol factor de transcripció s'uneix a diverses parts del genoma donada la complexitat dels processos en els quals participen, en els que inhibeixen o activen diversos gens simultàniament. En concret, el FoxH1 és un factor de transcripció clau en el procés de desenvolupament dels embrions i en l'evolució d'alguns tipus de leucèmia i càncer pulmonar.

Un grup de recerca de l'IRB Barcelona (Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona), liderats per la investigadora ICREA Dra. Maria J. Macias, ha aconseguit detallar el procés d'unió d'aquesta proteïna a l'ADN a escales sense precedents, de l'ordre de l'àtom, al voltant d'un àngstrom (1Å).

Els detalls estructurals d'aquest treball poden permetre el desenvolupament de molècules específiques que interaccionin amb FoxH1 i que, potencialment, donin lloc a fàrmacs per a tractar malalties en el futur en les quals aquesta proteïna juga un paper essencial.

Les dades estructurals s'han obtingut a la línia de llum XALOC, dedicada a la cristal·lografia de macromolècules. Utilitzant la tècnica de difracció de raigs X, XALOC permet obtenir una imatge tridimensional d'alta resolució de l'estructura de les molècules.

Enllaç a la notícia original: https://www.irbbarcelona.org/ca/news/cientifiques/descrit-el-mecanisme-daccio-dun-important-factor-de-transcripcio