S'anomenarà NOTOS i servirà per realitzar experiments d'absorció i difracció de raigs X i projectes de transferència tecnològica. Ja s'ha començat el seu disseny i estarà en funcionament al 2020.

NOTOS serà la 11a línia de llum de la instal·lació científica. Allà es realitzaran estudis d'absorció i raigs X, amb aplicació en l'àmbit de la química, la catàlisis i al ciència de materials.

A banda de dur a terme aquests experiments, entre un 20 i un 30% del temps de NOTOS es destinarà al desenvolupament instrumental i a la innovació. Aquí es podran provar i millorar els components òptics que requereixen mecànica de precisió, realitzar anàlisis òptics i estudiar i desenvolupar sistemes de detectors. Aquesta nova línia de llum serà una eina clau per a la transferència de tecnologia ja que permetrà realitzar tests de viabilitat o proves de concepte amb aplicacions industrials.

S'acaba d'iniciar el seu disseny amb l'objectiu de tenir-la en funcionament per realitzar experiments al 2020. El seu cost (d'uns 2.5 milions d’euros) es finançarà en un 50% amb fons europeus estructurals i l'altre 50% repartit en parts iguals entre el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya.

Més equipaments per a la comunitat científica

Actualment el Sincrotró ALBA té 8 línies de llum en funcionament, tres d'elles amb dues estacions de treball, i dues més en construcció que estaran disponibles per realitzar experiments entre el 2019 i el 2020.

La nova línia de llum NOTOS permetrà ampliar les possibilitats analítiques de la comunitat científica espanyola, ja que la demanda d'utilització de l'ALBA és molt superior a l'oferta i aproximadament la meitat de propostes que es reben no es poden atendre. "Poder construir NOTOS ens aporta gran avantatges. D'una banda, oferirem més instruments científics per a la recerca. De l'altra, tindrem una eina de gran utilitat per a les empreses. Per últim, permetrà crear nous llocs de treball d'alta qualificació al país", assegura Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA.

En els darrers anys, la construcció de noves línies de llum al Sincrotró ALBA ha anat creixent. De les cinc que estaven previstes inicialment, es va decidir ampliar a set durant la seva construcció. La vuitena línia de llum es va posar en marxa el passat octubre de 2016. Aquestes línies, junt amb les tres que estan en construcció i als quatre projectes aprovats, pendents d’aconseguir finançament, delineen el futur pròxim de la instal·lació. "El nostre objectiu és tenir començada la línia número 15 cap al 2020", continua Caterina Biscari.

De Grenoble a Barcelona

Per construir la nova línia de llum NOTOS, el Sincrotró ALBA disposarà de la instrumentació de BM25-A, una de les dues línies de llum que el govern espanyol va construir a finals dels 90 al Sincrotró Europeu de Grenoble (European Synchrotron Radiation Facility, ESRF) quan la decisió de posar en marxa el Sincrotró ALBA encara no estava aprovada.

Ara que el Sincrotró ALBA està en plena operació, el Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat (MINECO) ha decidit traslladar una de les seves branques a la instal·lació de Cerdanyola del Vallès, mentre que l’altra romandrà a Grenoble.

El Sincrotró ALBA

L’ALBA es una instal·lació nacional amb dimensió internacional, ja sigui pels seus usuaris acadèmics i industrials o pel seu personal. Es tracta d’un complex d’acceleradors d’electrons que té per objectiu produir llum de sincrotró per visualitzar i analitzar la matèria i les seves propietats a nivell atòmic i molecular.

Aquesta infraestructura científic-tècnica singular (ICTS), en funcionament des de maig de 2012, genera unes 6.000 hores de llum de sincrotró a l’any i està a disposició de la comunitat científica i del teixit empresarial, amb capacitat de donar servei a més de 1.300 investigadors a l’any, en diferents àmbits científics: física, química, ciències de la vida, ciència de materials, patrimoni cultural, biologia, nanotecnologia,....