Sincrotró ALBA
Un estudi realitzat en col·laboració amb la UAB conclou que els nivells de radó presents a L'ALBA són molt inferiors al límit establert per la normativa europea 2013/59 / EURATOM. El radó és un gas que s'escapa del subsòl i penetra en els edificis. En concentracions molt elevades suposa un risc considerable de desenvolupar càncer de pulmó.
24 de gener de 2019
- El radó és un gas noble àmpliament present en el nostre entorn. S'escapa del subsòl, on s'origina per la desintegració del radi i urani, i pot entrar en els edificis que habitem sense que ho notem, ja que es tracta d'un gas inodor, sense sabor ni color i soluble en l'aigua.
Aquest convidat no desitjat, va generant contínuament altres elements radioactius que estan presents en l'aire que respirem i que s'allotgen en els pulmons, dipositant energia de manera local, i en concentracions elevades pot danyar el teixit pulmonar, arribant a desenvolupar càncer de pulmó. Avui dia el radó és la segona causa de càncer de pulmó, després del tabac, sent el responsable del 9% de les morts que es produeixen a Europa per aquesta malaltia.
La presència de radó varia notablement segons l'estació de l'any, així com la seva zona geogràfica. Per exemple, a Espanya zones com Galícia, Extremadura o els Pirineus presenten una major concentració de radó en els seus sòls. El Consell de Seguretat Nuclear ha publicat un mapa amb la distribució de radó a Espanya.
En 2018 es va fer pública una directiva europea que regula els nivells màxims de radó (2013/59 / EURATOM) i que estableix que la concentració anual màxima de radó no ha de superar els 300 becquerels (Bq) per metre cúbic.
El Sincrotró ALBA i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han portat a terme un estudi en el qual ha mesurat els nivells de radó a 20 zones de la instal·lació científica (plantes baixes, subterranis o i semisoterranis) durant un any. Les campanyes de mesurament es van realitzar en quatre períodes consecutius, tenint en compte els canvis estacionals, usant detectors passius que permeten obtenir el valor mitjà de la concentració de radó en períodes de diversos mesos.
Els resultats conclouen que cap dels emplaçaments analitzats s'acosta al valor mitjà anual de 300 Bq / m3. En un espai subterrani, on la presència de persones és molt limitada, el valor mig anual és de 179±72 Bq/m3. Tot i que no excedeix la dosi màxima permesa, està previst realitzar un segon estudi per analitzar amb més detall aquesta zona i prendre les mesures preventives adequades. A la resta d'àrees analitzades, la mitjana del valor anual és de 40±11 Bq/m3 i per tant el radó no representa un risc adicional per a la plantilla i els usuaris del Sincrotró ALBA.
Aquest estudi ha estat contractat pel Servei de Protecció Radiològica de l'ALBA, que s'encarrega de controlar i optimitzar els nivells de radiació que es donen al voltant dels acceleradors de l'ALBA.
A l'esquerra, gràfic de com entra el radó en un habitatge. Font: Foro Nuclear. A la dreta, l'investigador Lluís Font Guiteras de la UAB presentant els resultats de l'estudi en el Sincrotró ALBA el 19 de desembre de 2018.