Sincrotró ALBA

Un estudi realitzat per l'institut italià CSIL, especialitzat en investigació econòmica aplicada, ha identificat les patents que citen les publicacions d'accés obert del Sincrotró ALBA. Els resultats demostren un impacte creixent de la recerca de l'ALBA en la innovació i la transferència de coneixement, amb èmfasi als sectors farmacèutic, metal·lúrgic i de materials biotecnològics.
El Sincrotró ALBA és una gran infraestructura de recerca dedicada a explotar la llum de sincrotró per a aplicacions científiques i industrials. L'ALBA proporciona accés a grups científics de l'àmbit públic a través de convocatòries competitives, que resulten en publicacions; i accés privat per a la indústria els resultats del qual poden romandre confidencials. El coneixement generat en ambdós casos beneficia la societat en una gran varietat de camps, des de la medicina i l'energia fins a la ciència i l'enginyeria dels materials.
Una de les maneres de mesurar l'impacte de la recerca pública és analitzar amb quina freqüència es citen les patents, que serveixen de pont entre la investigació fonamental i el desenvolupament tecnològic. El nombre i la rellevància d'aquestes patents aporten dades de la influència real de la producció científica del Sincrotró ALBA.
En aquest context, el Sincrotró ALBA, en col·laboració amb el CSIL, ha explorat la innovació generada a partir de la seva recerca, donant com a resultat l'Estudi d'anàlisi de patents. Aquest informe inclou: cites directes de patents - quan les patents fan referència explícita a les publicacions de l'ALBA – i cites indirectes - on les patents citen investigacions que alhora fan referència a publicacions de l'ALBA -. Per realitzar l'anàlisi, el CSIL ha combinat dades del repositori de publicacions de l'ALBA (3.394 en el moment de l'anàlisi) amb informació de les bases de dades Lens i Orbis IP, aplicant un rigorós marc metodològic.
Els resultats demostren que 395 patents citen directament publicacions que inclouen resultats obtinguts al Sincrotró ALBA. Incloent-hi les cites indirectes i les mencions dins del text, s'assoleix la impressionant xifra de 4.578 patents. Arrodonint xifres, es pot concloure que, després d'una dècada en funcionament, hi ha patents que citen de forma directa el 10% de les publicacions del Sincrotró ALBA i el 135% de manera indirecta.
El 2020, el CSIL va realitzar un estudi previ de les publicacions de l'ALBA citades a les patents, i en aquell moment, quan les publicacions eren 1.723, hi havia el 2% amb cites directes i el 22% amb cites indirectes. Aquest fet demostra el progrés notable de l'impacte del Sincrotró ALBA en la innovació i preveu que la mateixa anàlisi realitzada d'aquí a uns anys tindrà un impacte encara més gran.
La majoria dels titulars de les patents són institucions educatives (37%) que poden transferir les patents a la indústria i empreses (34%) que poden explotar els resultats directament. L'aparició de la patent es produeix en un rang temporal de 2 a 9 anys des de la publicació. El valor total estimat d'aquestes patents és de 389 milions d'euros, segons el valor per patent proporcionat pel Banc Europeu d'Inversions.
L'impacte del Sincrotró ALBA és particularment rellevant als sectors farmacèutic, metal·lúrgic i de materials biotecnològics, d'acord amb les àrees científiques estratègiques d'ALBA: salut, canvi climàtic i tecnologies de la informació i la comunicació. Cal esmentar que el 32% de les publicacions esmentades en patents estan vinculades a la cristal·lografia de proteïnes, una àrea crítica per al desenvolupament de fàrmacs i la biologia molecular.
Aquestes dades ressalten el valor socioeconòmic de grans infraestructures científiques com el Sincrotró ALBA, que tenen un paper fonamental en la transformació de l'excel·lència científica en avenços tecnològics i industrials.