Sincrotró ALBA
La Ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, i el Conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, han visitat avui les instal·lacions del Sincrotró ALBA, on han pogut conèixer els experiments en curs i comprovar com avança la construcció de noves línies de llum i la instal·lació de la plataforma de microscòpia electrònica.
Foto de grup a l'àrea experimental d'ALBA. D´esquerra a dreta, Joan Gómez Pallarès, Raquel Yotti, Diana Morant, Caterina Biscari, Joaquim Nadal, Pere Solà, Carles Cordón i Ramon Pascual.
Vols estar al dia? Subscriu-te al nostre newsletter. 1 E-mail cada 2 Mesos! |
Cerdanyola del Vallès, 18 de novembre de 2022
. Acompanyats per la directora del Sincrotró ALBA, Caterina Biscari, i part del seu equip directiu, la Ministra de Ciència i Innovació del Govern d'Espanya, Diana Morant, i el Conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, han visitat avui el Sincrotró ALBA. Raquel Yotti, Secretària General de Recerca del Govern d'Espanya, i Joan Gómez Pallarès, Director General de Recerca de la Generalitat de Catalunya, també hi han estat presents durant la visita, així com Carles Cordón, alcalde de Cerdanyola del Vallès, i Pere Solà, director del Parc de l'Alba.
En el seu recorregut per les instal·lacions del Sincrotró ALBA, la Ministra i el Conseller han tingut oportunitat de veure detalladament algunes de les línies de llum i parlar amb els usuaris que estaven realitzant experiments avui, comprovant la multitud d'aplicacions que té la llum de sincrotró. El desenvolupament de materials per a energies renovables, l'anàlisi de cèl·lules infectades per Sars-Cov-2 o l'estudi de materials magnètics per als futurs ordinadors quàntics són només alguns dels exemples dels que han estat testimoni.
També han vist com avança la construcció de noves línies de llum. En concret, han visitat la línia de llum MINERVA, que entrarà en funcionament el 2023 i servirà per caracteritzar els miralls del telescopi Athena de l'Agència Espacial Europea.
La visita ha finalitzat a la plataforma de microscòpia electrònica que ALBA ha posat en marxa en col·laboració amb altres institucions de recerca (IBMB-CSIC
,
,
,
,
,
,
IFAE). S'hi han instal·lat dos microscopis (un per a temes biomèdics i un altre per a ciència de materials), cofinançats amb fons FEDER de la Generalitat de Catalunya i arribarà una tercera infraestructura que forma part del projecte Plans Complementaris de Materials Avançats.
En acabar la visita, la Ministra ha destacat davant dels mitjans de comunicació la gran capacitat del Sincrotró ALBA per donar servei a la comunitat científica i industrial, assegurant que "les múltiples aplicacions ens ajuden a enfrontar-nos als reptes que tenim com a país". Ha reiterat que el Govern dóna suport a aquest tipus d'infraestructures, com demostren les diferents contribucions que s'han assignat a l'ALBA del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministeri, algunes ja dedicades al futur del projecte, ALBA II.
Per la seva banda, el Conseller ha remarcat que instal·lacions com ALBA són un pas endavant per mantenir la ciència al capdavant de la societat. També ha destacat que "les aportacions en diners que fan les administracions al sistema de recerca i infraestructures que té aquest país són els diners més aviat gastats, per assegurar el present i sobretot garantir el futur".
La directora d'ALBA, Caterina Biscari, ha transmès a les dues administracions el compromís del Sincrotró ALBA per continuar cola·laborant amb la comunitat científica i industrial als projectes d'avantguarda, oferint els instruments d'excel·lència actuals i desenvolupant noves eines per al futur.
Moments de la visita. A l'esquerra, Diana Morant i Caterina Biscari a la línia de llum LOREA amb el científic Massimo Tallarida. A la dreta, Diana Morant i Joaquim Nadal amb el grup a l'àrea experimental d'ALBA.
A l'esquerra, visitant la línia de llum BOREAS i parlant amb usuaris provinents de Corea del Sud. A la dreta, visitant la línia de llum MISTRAL amb la científica Ana Joaquina Pérez-Berná.