Jean-David Malo, director general de recerca i innovació de la Comissió Europea, ha rebut avui l'estratègia LEAPS 2030 a la conferència de la presidència de Bulgària sobre infraestructures de recerca.

Jean-David Malo, Director General de Recerca i Innovació de la Comissió Europea, i Caterina Biscari, directora de l'ALBA i vicepresidenta de LEAPS. Fotografia: Mirjam van Daalen

Sofia - Bulgària, 22 de març de 2018.

"Un món on la ciència europea és un catalitzador per resoldre els desafiaments globals, un impulsor clau per a la competitivitat i un motor per a una major integració i pau a través de la col·laboració científica." Aquesta és la visió de LEAPS, la Lliga Europea de Fonts de Fotons basades en Acceleradors, en què es basa l'Estratègia LEAPS 2030.

"Crec que la ciència fa que el món sigui un lloc millor i estic molt contenta de poder presentar aquesta estratègia avui", ha dit Caterina Biscari, directora de l'ALBA i vicepresidenta de LEAPS. "Estic convençuda que serà una contribució important per desenvolupar les infraestructures científiques europees d'una manera rendible i sostenible. Estic desitjant debatre amb la Comissió Europea, amb els nostres òrgans de govern i amb la nostra àmplia comunitat d'usuaris com, unint forces, podem impulsar la ciència i la innovació europees".

"Unint la comunitat de sincrotrons i

làsers d'electrons lliures 

nacionals i europeus, la iniciativa LEAPS prendrà força ja que té el seu objectiu és estructurar les infraestructures de recerca europees, coordinar les inversions estratègiques i facilitar l'accés transnacional", va dir Jean-David Malo, director general de recerca i innovació de la Comissió Europea.

La salut, el progrés i la seguretat dels ciutadans europeus avui i en el futur depenen d'afrontar desafiaments cada vegada més exigents. Aquests recauen en l'energia i el transport, la salut, la seguretat alimentària i la sostenibilitat. Això exigeix noves tecnologies, nous tractaments i una millor comprensió del món que ens envolta, el que apunta a un paper més rellevant d'eines analítiques altament sofisticades com les fonts de llum basades en acceleradors. Elles proporcionen els mètodes més precisos per mesurar i desentranyar les estructures moleculars i atòmiques del món que ens envolta.

Europa té 13 fonts de llum de sincrotró i sis làsers d'electrons lliures, tots ells membres fundadors de LEAPS. Representen una gran inversió amb un cost d'operació anual de 700 milions d'euros que dóna servei a més de 24.000 usuaris directes.

L'Estratègia LEAPS 2030 mostra com els seus membres, en unir forces, podran oferir encara millors capacitats en les seves infraestructures de recerca. Això es farà a través d'una especialització intel·ligent, una major cooperació, un millor compromís amb la indústria i treballant colze a colze amb les comunitats d'usuaris per arribar a científics, acadèmics i no acadèmics, que encara no coneixen totes les eines disponibles a les fonts de fotons per resoldre preguntes de tots els àmbits de la ciència. L'estratègia explica com LEAPS abordarà qüestions clau del Pla d'acció europeu per a la sostenibilitat a llarg termini, presenta fulls de ruta per optimitzar els recursos nacionals i europeus i també descriu el camí cap al 9è Programa Marc amb algunes activitats pilot seleccionades sota el programa Horitzó 2020.

"LEAPS adopta plenament el concepte d' "Innovació Oberta, Ciència Oberta al Món" de la Comissió Europea i, amb les activitats planificades basades en la nostra estratègia, esperem fer una contribució destacada perquè això sigui una realitat", conclou Caterina Biscari.

Els membres de LEAPS són: ALBA, DESY, Diamond Light Source, Elettra, ESRF, XFEL europeu, Fèlix, HZB, HZDR, INFN, ISA, MAX IV, PSI, PTB, Solaris, Soleil.

A l'esquerra, intervenció de Caterina Biscari, directora de l'ALBA i vicepresidenta de LEAPS, a la Confrencia d'Infraestructures de Recerca a Bulgària. A la dreta, Caterina Biscari, presentant l'estratègia LEAPS 2030 a Jean-David Malo, director general de Recerca i Innovació de la Comissió Europea.

Més informació sobre LEAPS