Del 3 al 6 de setembre el Sincrotró ALBA ha acollit la seva primera trobada d'usuaris i la VI reunió d'usuaris de sincrotró d'Espanya (AUSE). Durant aquest esdeveniment, investigadors de diferents disciplines científiques han presentat els primers resultats obtinguts a ALBA i han debatut sobre les aplicacions i avantatges de l'ús de la llum sincrotró per a la ciència espanyola.

La concentració de seleni al blat de moro, el desenvolupament de cèl·lules solars o la caracterització de materials són alguns exemples de la varietat de camps en els que la radiació sincrotró pot intervenir. Experts internacionals han exposat les darreres novetats que s'estan realitzant en altres instal·lacions europees. També hi ha hagut lloc per debatre sobre el paper de la dona a la ciència, amb una ponència a càrrec d'Adela Muñoz de la Universitat de Sevilla.

Una de las novetats d'aquesta VI reunió nacional d'AUSE ha estat l'entrega del primer premi "Tesis-AUSE-2013" a la millor tesi doctoral sobre radiació sincrotró defensada a una universitat espanyola durant el 2011 i el 2012. El guardó ha estat per Immaculada Martínez Rovira, que ha estudiat l'ús de tècniques de radioteràpia amb fraccionament espacial de la dosi utilitzant radiació sincrotró. 

Durant la reunió d'usuaris, s'ha organitzat una sessió d'un dia dedicada a la biomedicina, on s'ha discutit com la llum sincrotró ajuda en el diagnòstic de malalties com el Huntington, l'Alzheimer o la leucèmia. També s'ha demostrat l'eficàcia i la rendibilitat del disseny de nous fàrmacs basats en l'estructura de molècules, desenvolupats mitjançant l'ús de la radiació sincrotró.

Al llarg d'aquests dies, la comunitat científica espanyola ha manifestat la necessitat de completar les capacitats científiques del Sincrotró ALBA amb noves línies de llum per atendre a la creixent comunitat d'usuaris.   

1st ALBA user meeting and VI Spanish synchrotron users meeting