Sincrotró ALBA
Durant els primers dies de la parada d'hivern, es va dur a terme la instal·lació de la font de fotons de la línia de llum XAIRA al túnel de l'accelerador d'ALBA. Aquest és l'ondulador més llarg mai instal·lat al Sincrotró, amb una longitud magnètica de 2,3 meters i l'allotjament de 115 períodes magnètics. XAIRA és la nova línia de llum de microfocus, dedicada a experiments de Cristal·lografia Macromolecular. El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
Esquerra: Instal·lació de l'ondulador de la línia de llum XAIRA. Dreta: Vista exterior de la cabina experimental de la línia de llum XAIRA.
Cerdanyola del Vallès, 26 de gener de 2021.
Durant la parada d'hivern, l'esforç combinat de diversos equips d'ALBA de les divisions d'Acceleradors, Enginyeria i Computing, coordinats per Jordi Marcos, van dur a terme la col·locació i condicionament de la font de XAIRA. Es tracta de l'ondulador més llarg mai instal·lat a ALBA, amb una longitud magnètica de 2,3 meters i l'allotjament de 115 períodes magnètics. Els onduladors de major longitud presenten un augment de les forces magnètiques associades, fet que complica el disseny mecànic de l'estructura de suport i del sistema de moviment del "gap".
Tal com detalla Jordi Marcos, "La principal dificultat de la instal·lació ha estat el curt període de temps que vam tenir per fer-ho. Per sort, una detallada planificació prèvia sumada a la implicació dels equips involucrats ens ha permès completar l'operació amb èxit".
"Es tracta d'una gran fita en el procés de construcció de XAIRA. Reflecteix clarament l'estat en què es troba la línia, ja que hem deixat de dissenyar sobre paper i hem començat a instal·lar dispositius", comenta Damià Garriga, científic de la línia de llum XAIRA.
Els onduladors consisteixen en estructures periòdiques de dipols magnètics que creen un camp magnètic estàtic que alterna al llarg de l'ondulador. Permeten la producció de llum de sincrotró amb uns nivells d'energia i característiques molt específics (polarització circular, baixa divergència, alta intensitat, etc.)
Aquest ondulador va ser dissenyat per Josep Campany seguint els requeriments definits per Judith Juanhuix, responsable de la línia; per complir amb els requeriments del cas científic de XAIRA: proveir d'un feix estable, d'alt flux i de mida micromètrica (1 µm x 1 µm) a 1 Å de longitud d'ona, però també sintonitzable per arribar fins ~ 4 keV mantenint un bon rendiment.
És notable el fet que les mesures magnètiques per validar el rendiment de l'ondulador es van dur a terme amb un banc de proves patentat, que va ser dissenyat i desenvolupat a ALBA. El banc va haver de ser actualitzat amb una nova peça en forma de C més llarga, que aguanta i manté tensa la fibra de carboni on s'allotja la sonda d'efecte Hall que permet determinar el camp magnètic a l'interior de l'ondulador.
Després de la instal·lació de l'obturador de línia i l'IVU (ondulador en buit, per les sigles en anglès) de XAIRA, la propera fita serà portar la primera llum a la cabina òptica, un objectiu que s'espera aconseguir en 2021.
Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) dins el Programa Operatiu Plurirregional d'Espanya (anterior Creixement Intel·ligent) 2014-2020.