Sincrotró ALBA
Unes 30 empreses farmacèutiques van visitar el Sincrotró ALBA per participar en una jornada en què van poder conèixer quines aplicacions té la llum de sincrotró en el desenvolupament de fàrmacs.
Cerdanyola del Vallès (Barcelona), 23 de juny de 2022
. Facilitar l'accés de les empreses perquè usin les tècniques d'anàlisi disponibles al Sincrotró ALBA és clau per fomentar la col·laboració públic-privada.
Amb l'objectiu de donar a conèixer les seves aplicacions en l'àmbit de la indústria farmacèutica, el Sincrotró ALBA, amb la col·laboració de BIOCAT, ha organitzat una jornada en què es van presentar detalladament les tècniques i instruments que ofereix el Sincrotró ALBA per a aquest sector industrial.
La directora del Sincrotró ALBA, Caterina Biscari, va ser l’encarregada d’obrir l’esdeveniment, fent una breu descripció de la situació actual i la futura renovació de la instal·lació, que permetrà oferir millors serveis. Klaus Attenkofer, director científic d'ALBA, va destacar la rellevància d'alguns dels equips a ALBA per a la indústria farmacèutica. Núria Martí, directora d'innovació i desenvolupament de negoci de BIOCAT, va esmentar la rellevància d'establir col·laboracions entre les empreses i les infraestructures de recerca com el Sincrotró ALBA.
Les xerrades tècniques es van iniciar amb Miguel Ángel García Aranda, catedràtic de Química a la Universitat de Màlaga i amb una dilatada experiència en la relació amb empreses, qui va exposar com funciona un sincrotró i quins avantatges aporta a la indústria.
Durant el primer bloc, dedicat a la caracterització de medicaments, els investigadors d'ALBA Alexander Missyul (MSPD), Vlad Martin-Diaconescu (CLAESS) i Cristian Huck (NCD-SWEET) van explicar detalladament les potencialitats de les seves respectives línies de llum així com exemples d’experiments realitzats. També en aquesta part es va comptar amb l'experiència de dues empreses usuàries del Sincrotró ALBA. Jordi Cerón de Crysforma va destacar que la llum de sincrotró permet detectar senyals amb molt poca intensitat, obtenir una resolució més gran, així com una gran varietat de les mostres que es poden analitzar. Per part seva, Joan Farran d'Enantia va explicar com la llum de sincrotró és de gran utilitat per a les empreses de la indústria farmacèutica i va valorar molt positivament la relació establerta amb ALBA des de l'inici de l'operació.
El segon bloc estava dedicat al disseny de fàrmacs i l'anàlisi dels seus efectes. Hi van participar els científics d'ALBA Roeland Boer (XALOC), Tanja Ducic (MIRAS) i Ana Joaquina Pérez-Berná (MISTRAL). A més de descriure les característiques de les tècniques, van enumerar casos d'estudi recents sobre glioblastoma, càncer d'ovari, hepatitis C, SARS-CoV2 o malalties rares com l'atàxia de Friedriech. Jordi Benach, director de la línia de llum LRL-CAT de l'empresa Eli Lilly and Company (al sincrotró APS, Chicago, USA), va explicar com usen el Sincrotró ALBA i altres instal·lacions per resoldre l'estructura atòmica de diverses proteïnes unides a fàrmacs, informació crucial per accelerar el procés de desenvolupament de nous medicaments.
Abans de visitar les instal·lacions, els assistents van poder conèixer detalladament de la mà d'Alejandro Sánchez, director de l'Oficina Industrial del Sincrotró ALBA, el seu llistat de serveis i com accedir-hi.
Durant la visita, els assistents van tenir oportunitat de conèixer el funcionament general d'ALBA, les línies de llum, així com un dels nous microscopis electrònics que acull a les seves instal·lacions.
L'esdeveniment va finalitzar amb un dinar-networking amb tots els participants on va haver-hi oportunitat d'establir els primers contactes i resoldre dubtes.
L'Oficina Industrial del Sincrotró ALBA organitza periòdicament trobades d'aquest tipus amb sectors industrials diversos per donar a conèixer les seves tècniques d'anàlisi. ALBA acull experiments amb empreses des de l'inici de la seva operació el 2012. Ha donat servei a més de 60 empreses diferents, procedents de sectors com el farmacèutic, químic, ciments, materials avançats, nanotecnologia o nanoelectrònica, entre d'altres.