Participants a la primera reunió del projecte, celebrada a Trieste (Italia) el 15 de febrer de 2023.

L'IMPRESS és un nou projecte científic finançat per la UE coordinat pel Consiglio Nazionale delle Ricerche (Itàlia), que té com a objectiu revolucionar el camp de la microscòpia electrònica de transmissió. Hi participen 19 socis d'11 països europeus, sent el Sincrotró ALBA un d'ells.

Ciència i innovació uneixen forces en el projecte IMPRESS (Interoperable electron Microscopy Platform for Advanced RESearch and Services), que va començar oficialment l'1 de febrer de 2023. Aquest projecte científic innovador té com a objectiu avançar en el camp de la microscòpia electrònica de transmissió (TEM) mitjançant el codesenvolupament i el lliurament d'instruments, mètodes i eines noves i sofisticades, que canviaran la forma en què els TEM són utilitzats tant per comunitats científiques ben establertes com per noves. IMPRESS també facilitarà la integració dels TEM amb altres instruments al mateix temps que crearà perspectives de empresarials de futur per a les petites i mitjanes empreses.

El consorci es va reunir a Trieste a mitjans de febrer per al llançament oficial del projecte. IMPRESS és un projecte de recerca iniciat per e-DREAM, la infraestructura de recerca europea distribuïda per a la microscòpia electrònica avançada. El projecte pretén fer un pas endavant en TEM mitjançant el desenvolupament d'una nova generació d'instrumentació basada en estàndards, interfícies, components i coneixement obert.

IMPRESS és un projecte multidisciplinari que reuneix un equip de socis d'universitats, institucions de recerca i petites i mitjanes empreses d'11 països europeus, entre ells Itàlia, Alemanya, França, Bèlgica, Noruega, Espanya, Àustria, Països Baixos, la República Txeca, el Regne Unit i Finlàndia. Amb el finançament d'aproximadament 10 milions d'euros del programa marc Horizon Europe de la Comissió Europea, l'equip de socis, que inclou 5 infraestructures de recerca d'importància europea  (SOLEIL, , CERIC, Euro-BioImaging i ELI), treballarà en el projecte durant els pròxims 4 anys.

El nucli de IMPRESS

En el nucli del projecte IMPRESS es troba el desenvolupament d'una plataforma interoperable basada en un concepte de cartutx modular i estandarditzat, que permet la flexibilitat i adaptabilitat a diferents microscopis i instrumentació. Aquesta plataforma facilitarà una àmplia gamma d'experiments multimodals, fluxos de treball correlatius i opcions metodològiques, que actualment no estan disponibles en microscopis electrònics disponibles comercialment.

Els cartutxos modulars es basaran en interfícies estandarditzades i dissenyats per ser transferits intercanviablement entre plans de mostra i obertura en microscopis electrònics, a través de microscopis electrònics de diferents fabricants, així com per exemplars d'equips de preparació i altres eines de caracterització, incloent tècniques electroquímiques, instruments científics de superfície i sincrotró.

A més, el projecte se centrarà en el codesenvolupament de noves fonts d'electrons, tècniques basades en òptica adaptativa i detectors impulsats per esdeveniments, entorns de mostra in situ/operando rellevants per a aplicacions, així com programari per a la simulació d'experiments i accés remot basat en intel·ligència artificial.

Fent els TEM més accesibles i amigables amb l'usuari

"El nostre objectiu és dissenyar i lliurar la instrumentació TEM concebuda al més alt nivell d'estàndards oberts i interoperabilitat. L'arquitectura d'aquesta plataforma innovadora es basarà en components intercanviables que poden ser fàcilment personalitzats pels científics i més ajustats, tenint en compte les necessitats dels usuaris de diferents comunitats científiques. El nostre objectiu és fer els TEM flexibles perquè puguin adaptar-se a una diversitat d'experiments multimodals, en lloc d'adaptar els experiments als TEM", va declarar Regina Ciancio, la coordinadora del projecte. "El projecte IMPRESS té el potencial de fer un gran avenç en el mercat TEM, ja que pretén fer que la instrumentació i les eines de TEM avançades siguin més accessibles i fàcils d'usar per a una gamma més àmplia de comunitats científiques", diu Rafal Dunin-Borkowski, el coordinador científic del projecte.

Per tal d'aconseguir aquest objectiu, l'IMPRESS crearà un estret diàleg amb les empreses per a que dissenys estàndard puguin ser adaptats fàcilment per qualsevol operador. Aprofitarà les sinergies i col·laborarà amb cinc infraestructures de recerca d'importància europea. A més de les empreses implicades en el consorci, un procediment de contractació precomercial permetrà a les empreses externes proporcionar coneixements complementaris per a codesenvolupar prototips innovadors amb funcionalitats específiques. Aquest enfocament crearà les condicions ideals per a establir l'ecosistema d'innovació de IMPRESS.

"Estem desitjant veure els resultats d'aquest projecte i l'impacte que tindrà en el mercat de TEM i la comunitat investigadora", conclou Regina Ciancio.

Per a més informació sobre el projecte IMPRESS, visiteu el lloc web oficial del projecte IMPRESS