El passat 31 de maig, l'oficina industrial va organitzar una jornada adreçada a empreses de polímers (plàstics, adhesius, tèxtils, revestiments, envasos, biomedicina, materials per a impressió 3D, etc.). Més de 60 assistents van poder conèixer les aplicacions de les tècniques de sincrotró per millorar les propietats d’aquests materials, així com de visitar les instal·lacions de l'ALBA.

Cerdanyola del Vallès, 3 de juny 2019

  El desenvolupament en la ciència i tecnologia de polímers ha facilitat les nostres vides i ha estat un dels motors del desenvolupament de la societat actual. Des de la roba que vestim cada dia fins a infraestructures industrials, els polímers conformen nombrosos materials utilitzats a diari. La gran versatilitat dels polímers en gran mesura es caracteritza per la seva estructura interna: els monòmers que el conformen, el seu pes molecular i el seu grau de reticulació. Les tècniques de llum de sincrotró permeten la caracterització detallada a nivell molecular de la seva estructura, per predir si un determinat producte tindrà el comportament desitjat o fins i tot per al disseny de materials més duradors o amb determinades propietats. Sens dubte, el segle XXI presenta nous reptes pel que fa a la millora de les propietats dels polímers així com el seu reciclatge i biodegradabilitat en els quals les tecnologies avançades del Sincrotró ALBA poden ser de gran ajuda.

L'acte es va celebrar amb la col·laboració de la Federació Empresarial Catalana del Sector Químic (FedeQuim) i amb l'ajuda del projecte europeu CALIPSOplus. La directora del Sincrotró ALBA, Caterina Biscari, el seu Director científic, Klaus Attenkofer, i el Director de FedeQuim, Joan José Meca Saavedra, van obrir la jornada donant la benvinguda als assistents i animant-los a aprofitar les possibilitats que ofereix el Sincrotró ALBA. Seguidament, Miguel Ángel García Aranda, anterior director científic d’ALBA, va explicar el funcionament del sincrotró i les tècniques que ofereix. Més tard, Núria Valls, científica de l'oficina Industrial i de Projectes, va mostrar com les empreses poden interactuar amb l’ALBA per obtenir serveis relacionats amb la caracterització de materials.

Les diferents presentacions del personal científic de l'ALBA van mostrar als assistents les diferents aplicacions de les tècniques d'avantguarda que permeten obtenir informació a nivell nanoscòpic de nombrosos materials polimèrics com els plàstics, adhesius, materials per impressió 3D i biomedicina. Entre elles, la microespectroscòpia d’infraroig que permet caracteritzar els materials i també escalfar i/o estirar la mostra per veure’n les seves modificacions i l’orientació de les molècules; l’espectroscòpia d’absorció de raigs X o la dispersió de raigs X, que dóna informació de l’estructura dels polímers així com l’ordenació de les seves fibres, cosa que permet poder millorar les seves propietats mecàniques

També es van poder veure casos concrets d’aplicacions de les tècniques del Sincrotró realitzades per les empreses B. Braun Surgical, Samtack i Henkel així com del grup PSEP- Polímeros Sintéticos, Estructura y Propiedades de la UPC. Totes aquestes tècniques poden potenciar diversos processos relacionats amb la indústria dels polímers i, per tant, afavorir de forma significativa l'economia i la imatge social de les empreses.

L'acte va finalitzar amb una visita a la zona experimental i les línies de llum i amb un dinar per intercanviar impressions al jardí del Sincrotró ALBA, on tots els assistents van poder conversar relaxadament amb els científics i altres empreses. Segons els comentaris realitzats pels assistents, el taller va ser molt interessant i es van mostrar satisfets amb les converses i la visita a les instal·lacions i esperen beneficiar-se de les tècniques d'ALBA.

Aquest ha estat el 7è seminari organitzat per l'Oficina Industrial de l'ALBA. Les edicions anteriors es van dedicar a la Metal·lúrgia (2018), Farmàcia i Cosmètica (2017), Agroalimentació i embalatge (2017), Ciments, pigments, ceràmica i vidre (2016), sector farmacèutic (2015) i indústria química (2014).