El projecte es basa a analitzar les propietats bioquímiques d’aquest biomaterial, i el seu possible ús per a absorbir i inmobilitzar metalls pesants d’aigües contaminades. Es tracta del primer cop que l’IRTA (Institute of Agrifood Research and Technology) i el Sincrotró ALBA estableixen una col·laboració científica.

Figura: A-B: Cultiu dels fongs melanitzats. C-E: Diferents etapes del procés d’extracció de la melanina.

Cerdanyola del Vallès, 6 d’agost de 2020.

Des de principis de juny, el Sincrotró ALBA està analitzant les propietats bioquímiques d’un nou biomaterial desenvolupat per investigadors/es del programa de Gestió integral de residus orgànics de l’IRTA (Institute of Agrifood Research and Technology).

Es tracta d’extractes de melanina que es poden processar en forma de nanopartícules, provinents de fongs extremòfils (capaços de créixer en ambients poc propicis per a la vida tal com l’entenem) i que ara s’estan investigant per absorbir i immobilitzar metalls pesants d’aigües contaminades.

La tècnica emprada per a aquestes anàlisis és l’espectroscòpia d’infraroig amb la transformada de Fourier (FTIR), que es realitza a la línia de llum MIRAS del Sincrotró. Aquest mètode permet mesurar canvis a nivell bioquímic amb molta precisió, fet que aporta informació útil per entendre el comportament d’aquests microorganismes i la melanina que contenen quan s’exposen a nivells tòxics de metalls pesants com ara l’arsènic i el crom.

Aquest treball forma part de la tesi doctoral de la investigadora Cristy Medina, i es realitza sota la supervisió de Francesc Prenafeta, cap del programa.

Enllaç a la noticia original: http://www.irta.cat/ca/el-sincrotro-alba-i-lirta-estableixen-una-primera-collaboracio-cientifica/