El IX Congrés AUSE i la IV Reunió d'Usuaris de l'ALBA s'ha celebrat al Sincrotró ALBA del 8 a l'11 d'octubre de 2019. Al voltant de 150 delegats han participat en l'esdeveniment on s'han debatut resultats científics obtinguts amb llum de sincrotró, així com els desafiaments presents i futurs d'aquestes instal·lacions.

Cerdanyola del Vallès, 11 d'octubre de 2019

. A Espanya, la comunitat científica que utilitza la llum de sincrotró ha experimentat un gran augment en els darrers anys. Des dels 200 usuaris que formaven part de AUSE (l'Associació Espanyola d'Usuaris de Sincrotró) el 2004, ara més de 4.500 investigadors estan registrats a la base de dades d'usuaris d'ALBA, 2.500 d'institucions espanyoles.

La diversitat de les àrees científiques que fan servir llum de sincrotró ha estat evident durant el congrés, amb xerrades que abasten temes com la recerca de nous materials per a bateries, tècniques d'imatge per a la salut, la biologia estructural, la investigació i tecnologia agroalimentària, les propietats magnètiques i electròniques de materials avançats, la catàlisi i fotosíntesi artificial, entre molts altres. Aquesta varietat de matèries demostra la versatilitat de la llum de sincrotró per abordar diferents problemes d'investigació.

Tal com va dir la presidenta de AUSE, Glòria Subías, "hem inclòs en aquest congrés una perspectiva internacional, convidant a ponents d'instal·lacions de fora d'Espanya, i s'ha ofert un enfocament de múltiples tècniques, incloent altres instal·lacions, com els làsers d'electrons lliures, les fonts de neutrons i els microscopis electrònics". Diversos ponents d'instal·lacions europees han participat en l'esdeveniment: Pablo Villanueva (Universitat de Lundt), Adrian Mancuso (XFEL), Mª Teresa Fernández (ILL i SETN), Montserrat Soler (ESRF), Juan Rubio (spline-ICMM i ESRF) i Mirian García-Fernández (Diamond).

Álvaro Rodríguez Rodríguez de l'IEM-CSIC ha estat guardonat amb la millor tesi doctoral AUSE 2018/2019. Durant el congrés, va tenir l'oportunitat de presentar els resultats del seu estudi sobre les propietats fisico-químiques dels polímers conjugats nanoestructurats per a la seva aplicació en l'àrea de la fotovoltaica. També es van atorgar dos certificats a Cristina Blanco Roldán de la Universitat d'Oviedo i Lourdes Marcano Prieto de la Universitat del País Basc.

Durant la reunió, es va oferir una detallada anàlisi del programa de millora de la línia de llum espanyola a l'ESRF (BM25) i del Sincrotró ALBA. Especialment interessants per als participants van ser les xerrades sobre les quatre línies de llum en construcció de l'ALBA, amb dues d'elles (LOREA i NOTOS) en procés d'instal·lació. També hi ha hagut espai per exposar les primeres idees sobre l'actualització dels acceleradors i línies de llum de l'ALBA, així com per debatre sobre la complementarietat amb altres tècniques, com els microscopis electrònics.

L'AUSE i l'ALBA han atorgat les millors contribucions de pòster a Fernando García-Martínez (CFM-CSIC), Leticia de Melo Costa (Sincrotró ALBA i IMDEA), Aleix Tarrés-Solé (IBMB-CSIC) i Victor Fuentes-Cebrián (GTS-UAB ). Durant la reunió, el millor projecte de doctorat a l'ALBA va ser atorgat a Anna Mandziak (Sincrotró ALBA - IQFR-CSIC) que està fent la seva tesi a la línia de llum CIRCE (PEEM).

El divendres 11 d'octubre es van organitzar dos workshops paral·lels: un dedicat al nanomagnetisme i l'altre a la catàlisi i la ciència dels materials, comptant amb experts en tots dos temes.

El IX Congrés de AUSE i la IV Reunió d'Usuaris de l'ALBA agraeixen el suport de les empreses tecnològiques que han patrocinat l'esdeveniment: Renishaw, MDC Vacuum, Kashiyama, Dectris, 40-30, Specs, TeraTorr, Lab Motion Systems, ScienTec Ibérica, Prevac and Bruker.

GALERIA DE FOTOS COMPLETA A FACEBOOK

A la imatge de l'esquerra (d'esquerra a dreta), Caterina Biscari, directora de l'ALBA, Glòria Subías, presidenta de AUSE, i Miguel Ángel García Aranda, professor de la Universitat de Màlaga, inaugurant el congrés. A la imatge de la dreta, xerrada de Caterina Biscari sobre l'estat actual del Sincrotró ALBA.

Foto de grup amb els assistents al IX Congrés AUSE i IV Reunió d'Usuaris de l'ALBA a la porta d'entrada del Sincrotró ALBA.

A l'esquerra, Klaus Attenkofer, director científic de l'ALBA, Caterina Biscari, directora de l'ALBA, i Glòria Subías, presidenta de AUSE, atorgant el primer premi de pòster a Fernando García-Martínez (CFM-CSIC). A la dreta, el premiat Victor Fuentes-Cebrián (GTS-UAB).

A l'esquerra, la premiada Leticia de Melo Costa (Sincrotró ALBA i IMDEA). A la dreta, Anna Mandziak (Sincrotró ALBA - IQFR-CSIC), premiada com a millor tesi del Sincrotró ALBA.