Sincrotró ALBA
El Sincrotró ALBA, amb la col·laboració de Manel Sabés, organitza sessions formatives en hospitals de tota Espanya per al personal mèdic i científic. L’objectiu, mostrar com la llum de sincrotró pot ajudar en el diagnòstic i anàlisis de tractaments mèdics.
Cerdanyola del Vallés, 31 de gener de 2018
. El Sincrotró ALBA és una instal·lació única a Espanya. Gràcies a l'acceleració d'electrons, és possible generar la llum de sincrotró, una radiació electromagnètica que comprèn un ampli rang de longituds d'ona, des de l'infraroig fins als raigs X. Com més petita és la longitud d'ona, a més petita escala es pot observar la matèria. Aquesta llum permet observar les cèl·lules de forma tridimensional i per tant, estudiar les malalties a un nivell cel·lular i comprovar com reaccionen els seus components cel·lulars i moleculars davant d'alguns fàrmacs.
Amb l'objectiu de difondre aquestes capacitats, el Sincrotró ALBA, amb col·laboració de Manel Sabés, investigador a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i usuari de l'ALBA, ha realitzat diverses xerrades a més de 150 experts de la medicina i la investigació mèdica tant en les instal·lacions del mateix sincrotró com en diversos hospitals d'Espanya. La seva intenció, mostrar les qualitats de la llum de sincrotró en l'estudi de les malalties. L'ALBA disposa d'instrumental d'anàlisi precís per a la investigació mèdica, pel que fa a diagnòstic i estudi de fàrmacs i tractaments, com per exemple el càncer de pell, l'Alzheimer o l'hepatitis C.
“La llum de sincrotró és una eina molt útil per analitzar fàrmacs i pel diagnòstic de malalties en etapes inicials. La col·laboració de l'ALBA amb diferents hospitals és un primer pas a les enormes possibilitats que pot oferir la llum de sincrotró en la medicina”, comenta Manel Sabés.
La primera d'aquesta sèrie de xerrades fou el 21 d'abril del 2017? a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. A partir d'aquí, s'han fet al IDIBAPS Hospital Clínic de Barcelona, i a l'IdiPAZ Hospital La Paz i l'Hospital 12 de Octubre, tots dos de Madrid. L'última va ser el passat 11 de gener a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Aquestes xerrades han sigut també, en algunes ocasions, bidireccionals i el Sincrotró ALBA ha rebut visites d'investigadors, per exemple de l'Hospital Parc Taulí, l'Hospital Clínic o l'Institut de Recerca Hospital Vall d’Hebron.
El projecte segueix en marxa, ja que encara hi ha algunes conferències programades per febrer i març a centres com l'Hospital Infantil de Sant Joan de Deu, l'Hospital del Mar o la Mútua de Terrassa.
A l'esquerra, la sessió a l'Hospital 12 de Octubre (Madrid). A la dreta, la sessió a IDIPAZ Hospital (Madrid).